Svijet

Predsjednički kandidati idu u drugi krug

Predsjednički kandidati idu u drugi krug
Predsjednički kandidati idu u drugi krug

MONTEVIDEO - Kandidat vladajuće ljevičarske koalicije u Urugvaju Tabare Vaskez vodi na predsjedničkim izborima, ali nema dovoljno glasova za direktnu pobjedu, pa će sljedećeg mjeseca ići u drugi krug.

Protivkandidat će mu biti mladi opozicioni lider Luis Lakal Pou.

Ankete na biralištima pokazuju da je Vaskez dobio od 44 do 46 odsto glasova, a Lakal Pou, iz Nacionalne stranke, od 31 do 33 odsto.

Poslije prebrojavanja oko 28 odsto glasačkih listića, Vaskez vodi za 42,2 odsto glasova, dok je Lakal Pou osvojio 34,7 odsto.

Trećeplasirani Pedro Bordaberi iz Stranke Kolorado osvojiće oko 14 odsto glasova. On je odmah podržao kandidata opozicije, što znači da će drugi krug predsjedničkih izbora biti neizvjestan.

Vaskez /74/ je došao na vlast 2005. godine. NJegova tržišno orijentisana politika u kombinaciji sa mjerama socijalne zaštite, koje su smanjile stopu siromaštva, dobila je široku podršku, ali zbog ustavne odredbe nije mogao da se kandiduje za drugi, uzastopni mandat.

NJegov bliski saveznik i odlazeći predsjednik Hoze Muhika nastavio je takav model, koji i dalje ima veliku podršku. 

Neki nisu zadovoljni obimom Muhikinih društvenih reformi, poput legalizacije abortusa, gej brakova i proizvodnje i distribucije marihuane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije