Svijet

Predsjednik Nigerije intenzivira borbu protiv Boko Harama

Predsjednik Nigerije intenzivira borbu protiv Boko Harama
Predsjednik Nigerije intenzivira borbu protiv Boko Harama

ABUDŽA - Novi nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari obećao je danas tokom svog inauguracionog govora da će intenzivirati borbu protiv islamističke grupe Boko Haram i da će se odlučno uhvatiti u koštac sa problemima sa kojima se suočava njegova zemlja.

Buhari, koji je preuzeo čelnu poziciju u državi poslije izbora održanih 28. marta, istakao je da je naslijedio "ogromne probleme", uključujući tešku ekonomsku krizu i nemire širom zemlje, prenijela je agencija AFP.

"Sa tim problemima ćemo se suočiti odlučno i direktno. Nigerijci neće zažaliti što su nam povjerili tu odgovornost", rekao je Buhari na ceremoniji u Abudži pred svojim pristalicama, državnim zvaničnicima i šefovima drugih afričkih država.

On je, takođe, nazvao pobunjenike iz Boko Harama "bezumnom, bezbožničkom grupom, koji su dalje od islama nego što se to može zamisliti".

Novi predsjednik Nigerije je najavio da će u gradu Majduguri, prestonici savezne države Borno na sjeveroistoku Nigerije, inače važnom uporištu Boko Harama, osnovati novi vojno-komandni centar.

"Pobjeda se ne može izvojevati iz komandnog centra u Abudži", istakao je Buhari.

On je obećao i da će uraditi sve što je u njegovoj moći da spase hiljade talaca za koje se vjeruje da ih i dalje drže pripadnici Boko Harama, uključujući i 219 djevojčica koje su otete iz grada Čibok u aprilu 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije