Svijet

Predsjednik Venecuele raspustio Kongres i gurnuo zemlju u još dublju krizu

Predsjednik Venecuele raspustio Kongres i gurnuo zemlju u još dublju krizu
Predsjednik Venecuele raspustio Kongres i gurnuo zemlju u još dublju krizu

KARAKAS - Iako socijalista, venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro kreće ka diktaturi, jer je raspustio Kongres, koji je pod kontrolom opozicije. Funkciju Kongresa je privremeno preuzeo Vrhovni sud Venecuele, što je državu dovelo u jednu novu krizu, kojoj se ne nazire izlaz.

Madurov potez je naišao na momentalnu osudu međunarodne zajednice, jer je de fakto poništio jednu od najvažnijih institucija za funkcionisanje države.

Luis Almagro, koji se nalazi na čelu Organizacije međunarodnih država (OAS), koju čine 34 nacije, izjavio je da je ovo novi Madurov udar na demokratiju, te da je on, faktički, izveo državni udar.

Brazil, Argentina, Meksiko, Kolumbija, Čile i Panama izrazili su zabrinutost, dok je Peru reagovao tako što je povukao svog ambasadora u Kolumbiji. SAD su ovaj potez okarakterisale kao ozbiljan udar na demokratiju.

Za veoma kratak period, Vrhovni sud je ukinuo i oborio većinu odluka Kongresa, posebno odluka koje su usvojene nakon što je opozicija preuzela kontrolu nad Kongresom. Mnogi spekulišu da je Maduro ovo učinio zato što želi da stvori zajednička naftna preduzeća, koja ne bi mogao oformiti bez prethodnog odobrenja Kongresa.

Oni koji su upoznati sa situacijom u Venecueli kažu da je ovo jedini način da Maduro konsoliduje vlast posebno dok traje nezapamćena recesija, koja je dovela do hronične nestašice hrane i lijekova.

Maduro (54), bivši vozač autobusa i bivši ministar spoljnih poslova, izabran je 2013. godine na mjesto legendarnog Uga Čaveza. U međuvremenu je čak optužio i Vašington da pokušava da ga smijeni u sklopu njihove "ofanzive na ljevičarske vlade".

Maduro je već osudio kritike zemalja Latinske Amerike, izjavljujući da su "desničarski regionalni pakt", koji se bori protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije