Svijet

Predstavljen protokol o prekidu vatre u 12 tačaka

Predstavljen protokol o prekidu vatre u 12 tačaka
Predstavljen protokol o prekidu vatre u 12 tačaka

MOSKVA - Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ danas je objavila protokol o primirju na istoku Ukrajine u 12 tačaka, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

Protokol, koji su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike, sadrži mjere koje bi trebalo da budu preduzete da bi prekid vatre na istoku Ukrajine ostao na snazi, prenosi RIA "Novosti".

Protokolom je predviđeno da obje strane moraju hitno da obustave upotrebu oružja, te da međunarodni posmatrači iz OEBS-a moraju da kontrolišu primjenu primirja, a na ukrajinsko-ruskoj granici oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Jedna od odredbi protokola je i da se decentralizuje vlast, tako što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u dijelovima Donjecke i Luganske oblasti /zakon o specijalnom statusu/.

Predviđeno je i održavanje prijevremenih lokalnih izbora, u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti.

Obje strane trebalo bi da oslobode zatvorenike, da nastave inkluzivni svenacionalni dijalog, te garantuju bezbjednost učesnika konsultacija.

Prema protokolu, Ukrajina mora da usvoji zakon koji zabranjuje krivično gonjenje ili kažnjavanje lica u vezi sa događajima u pojedinim dijelovima Donjecke i Luganske oblasti.

Nelegalne oružane grupe, vojna oprema i plaćenici moraju da napuste ukrajinsku teritoriju.

Jedna od odredbi je i poboljšanje humanitarne situacije u Donbasu, kao i usvajanje plana za ekonomski razvoj Donbasa.

Protokol su potpisali predstavnik OEBS-a švajcarski ambasador Hajdi Tagliavini, bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije