Svijet

Pregovori u Kongresu u zastoju, prijeti nova blokada

Pregovori u Kongresu u zastoju, prijeti nova blokada
Foto: N.N. | Pregovori u Kongresu u zastoju, prijeti nova blokada

VAŠINGTON - Pregovori republikanaca i demokrata u američkom Kongresu o pitanjima pogranične bezbjednosti da bi se spriječila nova blokada federalne vlade, u zastoju su zbog neslaganja oko politike pritvaranja ilegalnih imigranata, saopštio je danas republikanski senator.

"Pregovori su trenutno u zastoju", rekao je za "Foks njuz" republikanski senator Ričard Šelbi, izrazivši nadu da će se "pregovarači ubrzo vratiti za sto".

Napori američkog Kongresa da se razriješi spor oko finansiranja pogranične bezbjednosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend pošto kongresni odbor nastoji da se do ponedjeljka postigne dogovor, prenio je Rojters.

Vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni nije, u izjavi za En-Bi-Si, isključio mogućnost nove blokade federalne vlade.

Demokratski senator Džon Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, rekavši da su ovdje u pitanju pregovori i da "pregovori retko teku glatko".

Tester je izrazio nadu da je moguće postići sporazum.

Šelbi smatra da su 50-50 šanse da se dogovor postigne do ponedjeljka.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters navodid a još nije zakazan nastavak razgovora.

Grupa od 17 članova Kongresa su se nadali da će sporazum postići do ponedjeljka kako bi taj prijedlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a američki predsjednik Donald Tramp ga potpisao prije isticanja privremenog finansiranja vlade u petak, 15. februara.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu djelimičnu blokadu rada federalne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Umjesto toga, postignut je dogovor o tronedjeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor što se tiče bezbjednosti na granici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije