Svijet

Prelijepe "Lavice" sa Bliskog istoka strah i trepet za teroriste (VIDEO)

Prelijepe "Lavice" sa Bliskog istoka strah i trepet za teroriste (VIDEO)
Prelijepe "Lavice" sa Bliskog istoka strah i trepet za teroriste (VIDEO)

DAMASK - Prema podacima sirijskih političara, oko 40 odsto dobrovoljaca koji se bore protiv Islamske države na Bliskom istoku su žene.

Savjet bezbjednosti UN je pokrenuo pitanje integracije žena u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku. U Siriji ih zovu "Lavice“.

Djevojke su prošle godine učestvovale u borbama za sirijski Kobani, jurišale na Sindžar na sjeverozapadu Iraka, a danas učestvuju u mnogim operacijama na Bliskom istoku.

Napadi Islamske države su naveli mnoge žene da ostave svoje domove i stanu u stroj zajedno sa muškarcima. Tako je prije dvije godine u sirijskom Kurdistanu nastao Odred ženske odbrane, dobrovoljačka vojna organizacija sa zvaničnom devizom "Nas je nemoguće ubiti. Mi smo nada“.

Iako je nastao kao kurdski, pokret je vremenom prerastao u multinacionalni i proširio se po cijelom Bliskom istoku. Nakon terorističkih napada u sjeverozapadnom regionu Iraka na granici sa Sirijom tokom 2014. godine, mnoge civile su islamisti ubijali ili zlostavljali.

Ovi zločini su podstakli lokalne djevojke da se late oružja. Istomišljenice starosti od 18 do 40 godina iz Sirije, Iraka, Saudijske Arabije i drugih regiona Bliskog istoka ujedinjene su u zajednički tim.

Po riječima Abudsalama Alija, izaslanika kurdske partije "Demokratski savez“ u Rusiji, u jedinicama su i djevojke sa teritorije Evropske unije. U intervjuu za RT Ali je istakao da su danas žene uključene u gotovo sve vojne operacije na Bliskom istoku i da njihov broj u vojnim jedinicama dostiže čak i do 40 odsto.

Žene u uniformi

Pored pobjede nad ID, pred ženskim jedinicama na Bliskom istoku se nalazi i važan ideološki cilj: borba za slobodno i demokratsko društvo u kojem žene, ravnopravno sa muškarcima, stoje na braniku otadžbine.

Istraživač sa Univerziteta "Vestminster“ u Londonu Meral Duzgun u svom radu "Pokret kurdskih žena“, govori o potrebi da se razbije tradicionalno shvatanje muške dominacije u vojnim sukobima, prenosi Sputnjik.

"Kurdske žene odbacuju rodne stereotipe karakteristične za nacionalno-državne nivoe. Njihov doprinos borbi pokazuje da je prisustvo žena u vojnim strukturama od vitalnog značaja za postizanje prave pobjede“, piše Duzgun.

Ušavši direktno u vojne sukobe, djevojke su promijenile tradicionalni istočnjački pristup u definisanju rodnih uloga.

"Naše djevojke su obukle uniforme i uzele oružje i na taj način pokazale da imaju pravo na svoju ličnu slobodu isto kao i muškarci. Sada su mnoge žene inspirisane njihovim postupcima. Na primjer, u Saudijskoj Arabiji, gdje ženama nije dozvoljeno da upravljaju automobilom, djevojke počinju najozbiljnije da razmišljaju o svom socijalnom statusu“, kaže Abdusalam Ali.

Sramota je ostati kod kuće

Zašto su obukle uniformu i uzele oružje?

Gulan, iz sirijskog grada Serekane, kaže da je uniformu obukla da bi zaštitila svoju porodicu.

"Mnogo volim svog oca i ovako sam htjela da mu pokažem svoju ljubav. Riješila sam da se borim protiv neprijatelja kako bi moj dom i moja porodica bili bezbjedni i kako bi otac bio ponosan na mene.“

Dvadesetogodišnja Binefiš je pobjegla od kuće da bi se borila protiv terorista.

"Bila me je sramota da nastavim da živim kap dotada kada sam na ulici vidjela djevojke u uniformama. Takođe, željela sam da budem korisna. Mojim roditeljima se dopao ženski odred, ali nisu mogli da prihvate činjenicu da će njihovo dijete otići u rat. Zato sam otišla od kuće bez pozdrava. Kasnije sam im se javila i rekla gdje se nalazim i da ne treba da brinu za mene. Majka je mnogo plakala i rekla da je kuća pusta bez mene“, kaže ova djevojka.

Velike pobjede

Odred ženske samoodbrane se herojski borio u sirijskom Kobanu, koji je 133 dana bio pod opsadom Islamske države.

Arin Merkana je postala noćna mora za borce ID — uspjela je da eliminiše više od 30 terorista. Žena-dobrovoljc Asmin Botan napisala je na društvenim mrežama:

"Svojim pobjedama smo htjele da pokažemo koliko su žene jake i snažne“.

U novembru prošle godine djevojke su se pridružile jurišima na grad Sindžar na sjeverozapadu Iraka, gdje su se posebno istakle u spasavanju civila.

"One se ne razlikuju od nas. Možda su čak i bolje“, rekao je Zagros Agri, predstavnik Odreda narodne samoodbrane sirijskih Kurda.

Trenutno ženske jedinice na ovom području kontrolišu kontrolno-propusne punktove.

Na svojoj oficijelnoj stranici na Fejsbuku, "Orijentalne lavice“ kažu da njihovo prisustvo na frontu diže moral drugim vojnicima.

"Vojnici se dive našem prisustvu kada nas vide na kontrolnim punktovima, i uvijek se pitaju — kako je moguće da žene brane ovaj rejon. Borci često kažu da im dajemo moralnu podršku.“

Trening kamp za žene dobrovoljce se nalazi u sirijskom gradu Serkane, nedaleko od prve linije fronta. Ovdje djevojke prolaze obuku, a zatim odlaze u borbe i na svoja pleća preuzimaju veoma težak teret. Sada znate i zašto…

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije