Svijet

Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin
Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

MOSKVA - Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin preminuo je u ponedjeljak, prenosi "Sputnjik".

Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku.

Američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan izjavio je večeras da je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro od srčanog udara.
Zvaničnik federalne službe bezbjednosti, koji je takođe želio da ostane anoniman, rekao je da nema ničeg sumnjivog u vezi sa Čurkinovom smrću.

AP je prenio da je Čurkinu pozlilo u prostorijama ruske misije i da je prebačen u Prezbiterijansku bolnicu Kolumbija, gdje je preminuo.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše ove navode. Ministarstvo za sada nije objavilo više informacija o oklonostima Čurkinove smrti.

"Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Čurkin je Rusiju predstavljao u UN-u od 2006. godine. Prije te funkcije on je obavljao funkciju u ruskom Ministarstvu inostranih poslova od 2003. do 2006. godine.

Od 1998. do 2003. bio je ambasador Rusije u Kanadi. Takođe je bio i zamjenik ministra spoljnih poslova, a od 1992. do 1994. godine bio je predstavnik predsjednika Ruske Federacije u bivšoj Jugoslaviji.

Vitalij Ivanovič Čurkin rodio se 21. februara 1952. u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog Saveza 1981. godine.

Na mjestu ambasadora Rusije pri UN zamenio je Andreja Denisova 1. maja 2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije