Svijet

Preminuo urednik Vašington posta Ben Bredli

Preminuo urednik Vašington posta Ben Bredli
Preminuo urednik Vašington posta Ben Bredli

VAŠINGTON - Ben Bredli, urednik Vašington posta nagrađen Pulicerom za "pokrivanje" Votergejt skandala preminuo je juče u 93. godini, prenosi AP.

Kao dežurni urednik, a kasnije i izvršni, Bredli je transformisao Post od uspavanog lista u veliki nacionalni dnevnik. Okupio je grupu talentovanih novinara i postavio uredničke standarde koji su listu donijeli novo poštovanje.

Bredli je u novinarstvo ušao zahvaljujući prijateljstvu sa predsednikom SAD Džonom F. Kenedijem a postao je poznat oborivši drugog predsjednika - Ričarda Niksona kada je Bobu Vudvardu i Karlu Bernstajnu pomagao u pokrivanju Votergejt skandala.

Iz Postove redakcije Bredli se povukao 1991.

U filmu "Svi predsjednikovi ljudi" Bredlija je igrao Džejson Robards koji je za tu ulogu nagrađen Oskarom.

Bredli se 1971. godine zauzeo za slobodu štampe objavivši takozvane Pentagon papire, tajnu studiju rata u Vijetnamu o čemu je prvi pisao Njujork Tajms. Ignorišući savete advokata i upozorenja zvaničnika, borio se do Vrhovnog suda za slobodu medija i prava lista da objavi procurila dokumenta.

Odluka Posta da objavi tu studiju, piše AP, omogućila je i pokrivanje Votergejta.

Bredli je 2013. od predsjednika Baraka Obame primio Predsjedničku medalju časti.

Bio je nestrpljiv, grub i prost. Ali i inovativan, harizmatičan, sposoban, piše američka agancija.

Kao urednik Posta dospio je na dno 1981. kada se ispostavilo da je novinarka Dženek Kuk izmislila priču o osmogodišnjem narkomanu za koju je Post dobio Pulicera. Bredli je ponudio ostavku koja je odbijena a on je tada rekao da je taj debakl krst koji će zauvijek nositi.

Bendžamin Krauninšild Bredli rođen je 1921. Školovao se na Harvardu, učestvovao je u Drugom svjetskom ratu da bi po povratku pokrenuo list u Nju Hempširu. Prvi posao u Postu dobio je 1948. kada je zbog oluje morao da ostane u Vašingtonu.

Zadesio se u blizini Bler hausa 1950. kada su portorikanski ekstremisti otvorili vatru na kuću u kojoj je bio Truman. Bredli je od toga napisao priču od cijele strane.

Dvije godine radio je kao ataše za štampu američke ambasade u Francuskoj, potom je radio u Njuzviku i nekoliko godina bio je dopisnik iz Evrope dok se nije vratio u Vašington i okrenuo političkom novinarstvu.

Imao je kuću u Džordžtaunu u blizini Kenedijevih i prijateljstvo sa njima pomoglo mu je u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije