Svijet

Princ Vilijam srdačno razgovarao s kineskim predsjednikom

Princ Vilijam srdačno razgovarao s kineskim predsjednikom
Princ Vilijam srdačno razgovarao s kineskim predsjednikom

PEKING - Britanski princ Vilijam, drugi po redu za nasljeđe britanskog trona, razgovarao je s kineskim predsjednikom Si Đinpingom i tako otpočeo četvorodnevnu posjetu Kini.

Susret je bio veoma srdačan, prenio je AFP navodeći da je ovo prva posjeta člana britanske kraljevske porodice kontinentalnom dijelu Kine za posljednjih 30 godina.

"Britanska kraljevska porodica ima ogroman uticaj ne samo u Britaniji već i širom svijeta", rekao je Si, koji kasnije ove godine dolazi u posjetu Londonu.

"Već godinama sam zainteresovan da dođem i posjetim Kinu", rekao je Vilijams svom domaćinu u zgradi kineskog parlamenta.

Nakon sastanka s predsjednikom Vilijam će obići "Zabranjeni grad",  nekadašnju carsku palatu kineskih dinastija Ming.

AFP je prenio da je Vilijam došao u posjetu u trenutku diplomatskog spora između Londona i Pekinga zbog prodemokratskih demonstracija u nekadašnjoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Izgleda da će ovog puta razlike biti ostavljene po strani, s tim što je Si čestitao 32-godišnjem princu predstojeće rođenje drugog djeteta, navodi francuska agencija, dodajući da će prioriteti biti unapređenje diplomatskih odnosa na najvišem nivou i unapređenje trgovinskih odnosa.

Princ Vilijem je doputovao u posjetu Kini kako bi otvorio i bio domaćin ovogodišnjeg kreativnog "Velikog sajma" od 2. do 4. marta, na kojem će oko 500 britanskih trgovačkih kompanija predstaviti svoje proizvode i pokušati da uspostave saradnju sa kineskim preduzetnicima, javio je Kineski Radio internešenel (RCI).

Princ Vilijam je u Kinu doputovao sam, s obzirom na to da njegova supruga Kejt treba da se porodi u aprilu.

Prema najavama, princ Vilijam će takođe posjetiti šangajski istraživački i razvojni centar kompanije "Huawei", a glavni cilj posjete jugozapadnoj provinciji Junan, jeste promocija zaštite divljih životinja.

Prinčeva posjeta Kini, smatra se velikim doprinosom u jačanju odnosa dvije države, međutim, prema izjavama pojedinih kineskih politikologa, ne treba očekivati nikakve političke poteze, već kao i obično kada je kraljevska porodica u pitanju, akcenat će biti na globalnim temama kao što je zaštita divljih životinja, navodi RCI.

Vijest o o dolasku princa Vilijama, veoma je dobro primljena od strane kineskih građana na društvenim mrežama, ali su mnogi od njih izrazili žaljenje što Vilijamu društvo neće praviti njegova supruga Kejt, koja zbog poodmakle trudnoće nije u prilici da putuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije