Svijet

Pronađen tajni dokument ISIL-a u kojem se planira "kraj svijeta"

Pronađen tajni dokument ISIL-a u kojem se planira "kraj svijeta"
Pronađen tajni dokument ISIL-a u kojem se planira "kraj svijeta"

Američki institut za medije objavio je dokument pronađen u Pakistanu, za koji se vjeruje da pripada talibanima, a u kojem se poziva na "kraj svijeta".

Dokument sadrži detaljno planiranje zavjera protiv američkih diplomata, pakistanskih zvaničnika i američkih vojnika u toku povlačenja trupa iz Avganistana.

Te dokumente je preveo stručnjak sa Harvarda Mustafa Samdani, a original je napisan na urdu jeziku.

Zbog jedinstvenog načina na koji su opisani lideri, zvaničnici vjeruju da dokumet pripada Islamskoj državi.

Otkriveni su planovi terorističke grupe Takfiri "da dovedu do kraja svijeta" ujedinjujući avganistanske i pakistanske džihadiste i da će započeti rat u Indiji.

"U dokumentima se navodi da treba doći do ujedinjenja pakistanskih i afganistanskih talibana u jedinstvenu terorističku armiju. Takođe se pominju pripreme za napad na Indiju koji bi označio finalnu borbu sa SAD i saveznicima", navodi se u saopštenju Instituta.

U dokumentu se takođe pozivaju članovi Al Kaide da se pridruže ekstremistima i da zajedničkim snagama čine teror širom svijeta.

"Prihvatite činjenicu da će kalifat preživjeti i napredovati sve dok ne preuzme čitav svijet. To je gorka istina, progutajte je", navodi se u dokumetu.

Dokument je prvo prostudirao bivši general Michael Flin kojega je opisao kao "crvenu zastavu" i predstavlja namjere i ciljeve Islamske države.

(Sputnik)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije