Svijet

Pronađen živ ispod ruševina 13 dana posle zemljotresa

Pronađen živ ispod ruševina 13 dana posle zemljotresa
Pronađen živ ispod ruševina 13 dana posle zemljotresa

KITO - Spasilačke službe su u Ekvadoru ispod ruševina spasle 72-godišnjeg muškarca, gotovo dvije nedelje poslije razornog zemljotresa koji je pogodio tu južnoameričku zemlju, saopštile su danas lokalne vlasti.

Tim spasilaca iz Venecuele, koji je poslat u ispomoć ekvadorskim kolegama, pronašao je preživjelog Manuela Vaskesa, zarobljenog ispod ruševina još od zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihtera, u kojem je prije 13 dana poginulo 660 ljudi, saopštila je ambasada Venecuele u Kitu.


Spasioci su Vaskesa otkrili u petak u provinciji Manabi, zahvaljujući tome što su "čuli zvukove u djelimično urušenoj zgradi", prenijela je agencija AFP.

Preživjeli je primljen u bolnicu u dezorijentisanom i dehidriranom stanju, a ljekari su ustanovili da ima problema sa bubrezima i da je izgubio nekoliko nožnih prstiju.

Zemljotres od 16. aprila, najjači koji je pogodio Ekvador tokom proteklih nekoliko decenija, uzrokovao je rušenje zgrada i oštećenje puteva i druge infrastrukture u turističkim mjestima duž ekvadorske obale.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea je najavio uvođenje niza drastičnih ekonomskih mera, koje imaju za cilj da se pokrije šteta od zemljotresa, procjenjena na čak tri milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije