Svijet

Pronađeni svi odbjegli pacijenti

Pronađeni svi odbjegli pacijenti
Pronađeni svi odbjegli pacijenti

MONROVIJA - Pronađeno je svih 17 pacijenata oboljelih od ebole koji su se nakon napada na medicinski centar u Liberiji vodili kao nestali, rekao je danas liberijski ministar zdravlja Luis Braun.

Liberijski ministar istakao je da su pacijenti prebačeni u novo prošireno odjeljenje za prijem oboljelih, otvoreno tokom vikenda u memorijalnom medicinskom centru "DŽon Kenedi" u Monroviji.

Braun je istakao da je poboljšano zdravstveno stanje trojice liberijskih ljekara zaraženih ebolom, a koji su primili eksperimentalni lijek "Zmap".

Vlada je prethodno negirala da su pacijenti nestali.

Prema novim podacima UN, od početka godine od ebole, koja je zahvatila i Sijera Leone, Gvineju i Nigeriju, preminulo je 1.229 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila je da su 84 smrtna slučaja prijavljena između 14. i 16. avgusta.

Za ebolu nema poznatog lijeka, ali je SZO donijela odluku da se, usljed obima epidemije, mogu upotrebiti netestirani preparati.

Napad na medicinski centar u kojem je bilo smješteno 37 oboljelih od ebole izvršen je tokom vikenda. Medicinski centar nalazi se u gusto naseljenoj oblasti Vestpoint.

Bilo je nekoliko različitih izvještaja o uzroku izbijanja nemira tokom kojih je ukradena i određena količina medicinskih zaliha.

Zvaničnici navode da su demonstranti bili nezadovoljni zbog toga što su pacijenti prebacivani u centar iz drugih dijelova Monrovije. Prema drugim izvještajima, demonstranti su smatrali da je vijest o epidemiji ebole lažna i tražili su zatvaranje centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije