Svijet

Proruski separatisti pritvorili ukrajinsku novinarku

Proruski separatisti pritvorili ukrajinsku novinarku
Proruski separatisti pritvorili ukrajinsku novinarku

KIJEV - Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini pritvorili su ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom da je počinila "ratni zločin" tokom proevropskih protesta koji su doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, koga podržava Moskva, saopštio je danas njen advokat.

Irmu Krat (29) pritvorili su u nedelju uveče ekstremisti u gradu Slavjansku, rekao je advokat Oleg Veremjenko, prenijela je agencija Rojters.

Ruski internet kanal "Lajf njuz" postavio je snimak na kome se vidi novinarka u pratnji maskiranih muškaraca u borbenoj opremi i aktiviste koji je rekao da je ona uhapšena.

Dalje se vidi na snimku žena koja je rekla da je Irma Krat, sa licem pokrivenim maramom, rekavši na ukrajinskom "Oni su me pritvorili ali postupaju u redu sa mnom. Provjeriće izvještaje koje sam uradila i onda će odlučiti kada će me pustiti".

Čovjek u kamuflažnoj opremi predstavljen kao Pavel rekao je za "Lajf njuz" da je ona pod istragom zbog "ratnog zločina" protiv policije i civila tokom kijevskog protesta, koji je doveo do svrgavanja Janukoviča u februaru.

Poslednju poruku na svojoj Fejsbuk stranici Krat je postavila u nedelju čestitajući Uskrs, uz koju je stavila i fotografiju na kojoj pali svijeću u improvizovanoj crkvi tokom protesta u Kijevu.

Advokat je rekao da je Krat pritvorena sa još jednim novinarom, "frilenserom" Serhijem Lefterom (22), koji je od srijede zatvoren.

Ukrajinska novinska agencija Interfaks i još neki lokalni mediji javili su da su ekstremisti pritvorili još tri strana novinara u ponedeljak u Slavjansku.

Nekoliko novinara su separatisti ispitali u kratkom vremenskom roku i potom ih pustili.

Naoružana grupa je zauzela javne zgrade u Slavjansku, u regionu Donjeck, prije devet dana kao dio širokog pokreta ukrajinskog stanovništva koje govori ruski jezik i zahteva referendum u istočnoj Ukrajini koji bi doveo do sličnog pripajanja Rusiji, kao što je to urađeno sa Krimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije