Svijet

Prošao sporazum s EU, važi od 2016.

Prošao sporazum s EU, važi od 2016.
Prošao sporazum s EU, važi od 2016.

KIJEV/BRISEL - Ukrajinski i Evropski parlament ratifikovao je sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Međutim, taj ugovor će stupiti na snagu tek 1. januara 2016. godine.

Ukrajinci su htjeli da sporazum stupi na snagu već u novembru, ali odlaganje do početka 2016. godine je posjledica dogovora Brisela i Moskve.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sinoć su dogovorili odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 1. januara 2016.

Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel rekli su da je dobro odlaganje sprovođenja Sporazuma, dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu, piše B92.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič suspendovao je potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s EU u novembru 2013. godine, nakon čega su uslijedili masovni protesti u Kijevu, koji su zatim eskalirali u oružane sukobe koji doveli do državnog udara u februaru ove godine.

Sporazum o pridruživanju Ukrajine s EU 27. juna je potpisao novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Poslanici ukrajinskog i evropskog parlamenta ratifikovali su 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma s EU. Takođe je i Evropski parlament danas većinom glasova ratifikovao sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, dok su povezani video-linkom u isto vrijeme i poslanici ukrajinskog parlamenta ratifikovali isti dokument.

"Ovo je istorijski trenutak", izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc poslanicima u Strazburu, prenio je AFP.

Za ratifikaciju sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU glasalo je 535 poslanika, 127 njih je bilo protiv toga, dok je 35 bilo uzdržanih. Predsjednik Ukrajine izjavio je da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije