Svijet

Protest izbjeglica u mjestu Bičke

Protest izbjeglica u mjestu Bičke
Protest izbjeglica u mjestu Bičke

Izbjeglice su jutros, poslije mirne noći, počele protest na željezničkoj stanici u mjestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Oni su poručili da žele da idu u Njemačku, a ne u izbjeglički kamp. U mađarskoj prestonici održan protest podrške izbjeglicama.

U mjestu Bičke vidno je prisustvo policije, a migranti protestuju na željezničkoj stanici u tom gradu, javio je dopisnik MTI, prenosi Tanjug.

Izbjeglice su se juče ujutru ukrcale u voz na željezničkoj stanici "Keleti" u Budimpešti, ali je policija zaustavila voz i rekla im da siđu u mjestu Bičke, 36 kilometara zapadno od Budimpešte, u blizini izbjegličkog kampa.

Policija je grupu izbjeglica autobusom prebacila u lokalni prihvatni centar u tom gradu, ali mnogi su odbili da idu tamo.

Policija je saopštila izbjeglicama da ne mogu da putuju dalje bez validnih dokumenata.

Policija je sinoć saopštila da je u vozu koji je zaustavljen bilo 500 izbjeglica.

Sinoć su održani protesti u Budimpešti u znak podrške izbjeglicama. Protestni marš, u organizaciji grupe "Pomoć migrantima", krenuo je ispred željezničke stanice Njugati i nastavio prema Trgu Lajoša Košuta u blizini parlamenta, a učestvovalo je između dvije i tri hiljade ljudi.

Protest u Budimpešti

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne u moje ime", čime su iskazali svoje neslaganje sa mjerama koje planira da uvede mađarska vlada, a tiču se, između ostalog, slanja vojske na granice, kriminalizacije ilegalnog ulaska u zemlju i uspostavljanja tranzitnih zona uz granicu sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije