Svijet

Protest na autoputu u Minesoti, 18 demonstranata uhapšeno

Protest na autoputu u Minesoti, 18 demonstranata uhapšeno
Foto: Ilustracija | Protest na autoputu u Minesoti, 18 demonstranata uhapšeno

SENT POL - Protesti su izbili na autoputu u gradu Sent Pol u saveznoj državi SAD, Minesoti zbog toga što je policajac koji je ubio afroameričkog motociklistu Filanda Kastila jula 2016. godine oslobođen optužbi, a policija je privela 18 demonstranata, saopštila je državna policija.

Protesti su izbili nakon što je policajac iz Sent Entonija u Minesoti, Džeronimo Janez oslobođen optužbi o drugostepenom ubistvu Kastila, navodi Rojters.

Ubistvo je privuklo pažnju čitave nacije, nakon što je Kastilova devojka uživo prenosila krvavi epilog na društvenim mrežama, što je dovelo do protesta i izazvalo debatu širom SAD o korišćenju prekomejrne sile policije u susretu sa pripadnicima manjina.

Demonstranti su se okupili na mirnom protestu ispred Minesota Stejt kepitola u Sent Polu, nakon čega je 1.500 demonstranata izašlo na autoput i blokiralo ga, saopštila je portparolka policije putem imejla.

Vlasti su uporno pokušavale da zamole demonstrante da se pomjere sa autoputa, prije nego što su uhapsili 18-oro ljudi.

U saopštenju se navodi da će biti optuženi za nelegalno okupljanje i druge prekršaje.

Najmanje dva novinara su uhapšena.

Kastil je prije svega otkrio policajcu Janezu da kod sebe poseduje vatreno oružje, međutim, tokom svjedočenja, Janez je rekao da je pucao, jer se plašio za svoj život. Janez je u Kastila ispalio pet hitaca.

Protesters March Through St. Paul For Philando Castile

WATCH LIVE: Protesters are marching through St. Paul following the acquittal of the officer who shot and killed Philando Castile. UPDATE: Hundreds of protesters are blocking traffic on I-94 near the Dale Street exit.

Posted by WCCO-TV | CBS Minnesota on петак 16. јун 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije