Svijet

Protesti došli do "kritičnog trenutka"

 Protesti došli do "kritičnog trenutka"
Protesti došli do "kritičnog trenutka"

HONG KONG - Protesti koji traju više sedmica u Hong Kongu došli su do "kritičnog trenutka", rekao je jedan od zvaničnika, dok su učesnici demonstracija optužili policiju za prekomernu upotrebu sile, poslije najnovijih sukoba u kojima je povrijeđeno 20 ljudi.

Na današnjoj konferenciji za novinare u protestnom kampu u Mongkoku, organizatori demonstracija oštro su kritikovali reakciju policiju koja je rezultirala da su neki od demonstranata pretrpeli povrede glave, prelome, dok su drugi odneseni na nosilima.

"Ukoliko se ovo nastavi, jednoga dana neko bi mogao  da izgubi život ili bude ozbiljno povrijeđen - onda će situacija u Hongkongu izmaći kontroli", rekao je aktivista Lan Čeuk-ting.

Policija je saopštila da je upotrebila "minimalnu silu" rano jutros kada su demonstranti "iznenada pokušali da probiju" njihov kordon.

Ministar za finansije Džon Cang izjavio je danas da su protesti došli do "kritičnog trenutka" i pozvao demonstrante da se povuku.

"Povlačenje nije laka odluka. To podrazumijeva mnogo hrabrosti. I dalje vjerujem da vi imate hrabrosti da donesete pravu odluku u ovom kritičnom trenutku", napisao je Cang na svom blogu, a prenio AFP.

Učesnici protesta u obraćanju okupljenima u Mongkoku nagovijestili su da bi period odmora od tri dana mogao da pomogne u smirivanju napetosti između policije i demonstranata.

"Oni koji su bolesni i umorni, molim vas idite kući na 72 sata kako biste se odmorili", rekao je Ed Čin iz grupe Okupraj centar, jednog od glavih organizatora protesta.

Služba za odnose sa javnošću vlade Hong Konga je saopštila da je između 22 sata sinoć i šest časova ujutro po lokalnom vremenu povrIJeđeno 20 ljudi koji su učestvovali u protestima, ali nisu željeli da preciziraju koliko među povređenima ima policajaca, a koliko demonstranata, kao ni težinu povreda niti da li su sve povrede zadobijene na području Mongkoka. 

Protesti, u kojima demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traju od 26. septembra.

Vlada  je juče saopštila da će pokrenuti pregovore sa studentskim liderima u utorak, 21. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije