Svijet

Prva vježba NATO-a usmjerena na odbranu Baltika, uključeni i hrvatski vojnici

Prva vježba NATO-a usmjerena na odbranu Baltika, uključeni i hrvatski vojnici
Foto: Reuters | Prva vježba NATO-a usmjerena na odbranu Baltika, uključeni i hrvatski vojnici

SUVALKI GAP - Američke i britanske snage, uz učestvovanje i hrvatskih vojnika, održale su prvu obrambenu vježbu NATO-a velikih razmjera na granici Poljske i Litvanije, uvježbavajući za mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati baltičke države odsjeći od ostatka Saveza.

Granica se proteže 104 kilometra kroz polja, šume i brežuljke u području poznatom kao Suvalki procjep. Ukoliko ga Rusija zauzme, odsjećie Estoniju, Litvaniju i Latviju.

Tokom dva dana, američki helikopteri i britanski avion sudjelovali su u vježbama u kojima su učestvovali vojnici iz Poljske, Litvanije i Hrvatske.

Suvalki procjep je teško obranjiv komad zemlja koji se nalazi između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrada i povezuje baltičke zemlje članice NATO-a s Poljskom i ostatkom NATO-a.

“Taj procjep je ranjivo područje zbog svoje geografije. Ne kažem da je neizbježno da će doći do napada, naravno, ali (...) ako se taj prolaz zatvori, tada imate tri saveznika na sjeveru koji su potencijalno izolovani od ostatka Saveza”, kazao je general bojnik Ben Hodges.

Rusija negira bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije