Svijet

Prva žena na čelu CIA, profesionalni obavještajac

Prva žena na čelu CIA, profesionalni obavještajac
Foto: N.N. | Prva žena na čelu CIA, profesionalni obavještajac

VAŠINGTON - Prva žena u istoriji SAD, koja će biti imenovana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), Ðina Haspel, je profesionalni obavještajac, koja je nekada bila zadužena za zatvor CIA na Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspel, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamjenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Haspel je član CIA od 1985. godine i bila je šef Odjeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamjenika direktora Nacionalne tajne službe i zamjenika nacionalne tajne službe za strane obavještajne službe i povjerljive zadatke.  

Njenu karijeru pohvalili su veterani obavještajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obavještajne službe Džejmsa Klapera koji je nedavno smijenjen.

Istovremeno, njeno imenovanje uznemirilo je Američku uniju za građanske slobode i druge borce za ljudska prava koji smatraju da je uznemirujuće to što je Tramp za mjesto direktora CIA odabrao nekoga ko je bio uključen u grub ispitni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije