Svijet

Prvi "gej - predsjednik" Evropskog savjeta

Prvi "gej - predsjednik" Evropskog savjeta
Prvi "gej - predsjednik" Evropskog savjeta

LUKSEMBURG - Ksavijer Betel, premijer Luksemburga, postao je prvi "gej predsjednik" Evropskog savjeta - navodi evropska štampa.

Betel, 42-godišnji pravnik,  preuzeo je upravljanje bogatom kneževinom nakon što je na izborima porazio Žan-Kloda Junkera, koji je, u međuvremenu, postao predsjednik Evropske komisije.

Mada su ga politički protivnici tokom kampanje nazivali: "mis - misis"

/gospođica - gospođa/, Betel je ubjedljivo trijumfovao.

On ima ambiciozan plan da modernizuje Luksemburg, a prvi potez  bilo je   "uvođenje bračne ravnopravnosti", nakon čega se i sam vjenčao sa dugogodišnjim partnerom.

Takođe, Betel želi da se EU humanije odnosi prema izbjeglicama koje preko mora dolaze u Evropu.

Poziciju premijera katoličkog Luksemburga Betel nije preuzeo bez političkog iskustva, s obzirom da je prethodno bio gradonačelnik grada Luksemburga.

U ovoj kneževini uobičajeno je da  jedna osoba vodi više ministarstava – pa je tako Betel  i ministar uprave, ministar informisanja i medija, ali i  ministar "bogoslovlja" /vjera/.   

Mediji podsjećaju da je sadašnji predsjednik Evropske komisije Junker ostavio Betelu velike probleme u Luksemburgu - skandal sa tajnim službama koji ga je i koštao gubitka premijerske pozicije, te  problematičan poreski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije