Svijet

Prvi let višenamjenskog ruskog superhelikoptera

Prvi let višenamjenskog ruskog superhelikoptera
Prvi let višenamjenskog ruskog superhelikoptera

Srednji višenamjenski helikopter Ka-62 uspješno je izvršio prvi probni let, saopštili su u pres-službi holdinga "Helikopteri Rusije".

"Poletanje je završeno uspješno - helikopter se otisnuo od zemlje radi ocjene opšte radne sposobnosti i provjere rada osnovnih sistema napajanja i opreme", navodi se u saopštenju.

Helikopterom su upravljali probni piloti konstruktorskog biroa "Nikolaj Kamov" koji se bavi razvojem Ka-62. Ranije je letjelica uspješno prošla niz testova u zemaljskoj pripremi leta.

"To je veoma važan događaj za kompaniju 'Helikopteri Rusije' i predstavlja prirodan rezultat našeg rada. Novi helikopter Ka-62 biće dostojna dopuna civilnim verzijama u svijetu najviše korišćenog helikoptera Mi-8/17 i naći će svoje mjesto u klasi helikoptera mase od 6 do 7 tona", saopštio je generalni direktor holdinga Aleksandar Mihejev.

Helikopter Ka-62 se koristi za prevoz putnika, spasilačke operacije i radove u naftnoj industriji i korporativni transport. Ta letjelica može da se koristi u toplim klimatskim uslovima i da leti nad morem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije