Svijet

Prvi slučaj ebole u Njujorku

Prvi slučaj ebole u Njujorku
Prvi slučaj ebole u Njujorku

Njujorški ljekar koji je liječio pacijente od ebole u zapadnoj Africi, dr Kreg Spenser, prva je osoba inficirana virusom ebole u najvećem američkom gradu.

Međutim gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je rekao da Njujorčani mogu bezbjedno da se kreću gradom, iako su zvaničnici objavili da se dr Spenser vozio metroom i taksijem i da je bio u kuglani od povratka iz Gvineje 17. oktobra.

"Njujorčani nemaju razloga za paniku. To što se neko vozio u metrou sa osobom zaraženom ebolom ili je živio u blizini nje ne znači samo po sebi da mu prijeti rizik od ovog virusa", izjavio je De Blasio na konferenciji za novinare.

Spenser (33) je radio za humanitarnu organizaciju Ljekari bez granica u Africi. Prvi simptomi ebole kod njega su se pojavili u četvrtak ujutro i tim sa zaštitnom opremom ga je odmah prebacio iz stana na Menhetnu na odjelenje za izolaciju u bolnici Belvi, tvrde zvaničnici.

Njemu je poslije povratka kući dva puta dnevno mjerena temperatura, izjavila je njujorška komesarka za zdravstvo Meri Trevis Baset.

Spenserova dva prijatelja i vjerenica su takođe u karantinu, dodala je ona, prenio je Rojters.

Taksista nije bio u bliskom kontaktu sa lekarom i ne smatra se da mu prijeti rizik, rekla je ona. Spenser je deveti slučaj ebole u SAD i prvi u Njujorku.

Od kada je počela epidemija početkom godine od virusa ebole umrlo je skoro 4.900 ljudi, uglavnom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa tjelesnim tečnostima zaražene osobe i ne prenosi se vazduhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije