Svijet

Prvo prekid vatre, pa povlačenje

Prvo prekid vatre, pa povlačenje
Prvo prekid vatre, pa povlačenje

KIJEV - Ukrajinska vojska je saopštila da neće povući svoje snage sa linije fronta sve dok sve strane ne ispoštuju prethodno postignut sporazum o prekidu vatre.

"Jedna od ključnih tačaka sporazuma iz Minska je princip koji se odnosi na prekid vatre", izjavio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisjenko, ističući da pošto prva tačka nije ispunjena, ne može da se priča ni o drugim.

On je rekao da vlada neće govoriti o sprovođenju sporazuma sve dok se u potpunosti ne postigne prekid vatre.

"Ako se ukrajinske snage povuku, to će biti učinjeno istovremeno sa povlačenjem ruskih snaga", kazao je Lisenko, prenijele su agencije.
Istovremeno, OEBS je saopštio da će "neodložno i aktivno" podržati sprovođenje sporazuma iz Minska.

Kijev tvrdi da su u posljednja 24 sata poginula dva vojnika, a osam ranjeno, a prema podacima UN, skoro 2.900 ljudi je poginulo od izbijanja sukoba u aprilu.

Agencija AFP je preijnela da zasad nema naznaka o povlačenju snaga i da oko aerodroma u Donjecku ođekuju eksplozije i to u danu kada bi ukrajinske i proruske snage, prema sporazumu iz Minska, trebalo da se povuku i naprave tampon zonu.

U Minsku su juče članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije