Svijet

Pudždemon ponovo kandidat za predsjednika Katalonije

Pudždemon ponovo kandidat za predsjednika Katalonije
Foto: N.N. | Pudždemon ponovo kandidat za predsjednika Katalonije

BARSELONA - Predsjednik parlamenta Katalonije Rože Torent predložio je danas Karlesa Pudždemona (55) kao jedinog kandidata za formiranje vlade tog španskog regiona, uprkos njegovom statusu bjegunca od španske pravde.

Kako prenosi AP, Torent je rekao da Pudždemon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.

O imenovanju Pudždemona, koji je u posljednja tri mjeseca u inostranstvu, katalonski parlament treba da glasa krajem januara.

"Svjestan sam njegove lične i pravne situacije, ali on je apsolutno legitiman kanidat za predsjednika vlade", rekao je Torent novinarima.

On kaže da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da povjeri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji".

Rahoj odbacuje mogućnost da Pudždemon, koji je u Španiji optužen za pobunu, bude šef katalonske vlade.

Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim pa raspustila lokalnu vlast i raspisala prijevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalžu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mjesta u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije