Svijet

Pukotine u EU, počele prozivke

Pukotine u EU, počele prozivke
Pukotine u EU, počele prozivke

Žan-Klod Junker uputio je indirektne ali oštre kritike na račun njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea zbog stava o Grčkoj i uloge EK u rješavanju krize.

"Čuli smo negativne primjedbe na račun Komisije iz nekih zemalja članica na jeziku kojim sada govorim", rekao je predsjednik Evropske komisije obraćajući se poslanicima na njemačkom.

Iako predsjednik EK nije direktno spomenuo Šojblea, ovo je bila jasna aluzija na nedavnu izjavu njemačkog ministra da su Junker i ostatak komisije činovnici koji bi trebalo da se drže van politike i da to prepuste članicama EU.

Ljutiti šef Evropske komisije Žan-Klod Junker napao je danas jednog evroposlanika, koji mu je prebacivao što gleda u telefon u sred parlamentarne debate.

"Mi nismo tehnokrate nego odgovorni političari koji imaju pravo na svoje mišljenje", kazao je Junker, koji se takođe osvrnuo na više puta javno izrečeni Šojbleov stav da Grčkoj nije mjesto u evrozoni.

"Neki otvoreno ili prikriveno rade na isključivanju Grčke iz evrozone. Grci su velika nacija i izbaciti ih iz evrozone ili čak i iz EU nije nešto što bi bilo ko trebalo da priželjkuje", kazao je on.

Junker, koji se poslednjih dana nije javno oglašavao o grčkom referendumu, kazao je da mu je bilo potrebno vrijeme da pažljivo prouči kako riješiti situaciju nastalu nakon odluke velike većine Grka da putem referenduma odbiju program štednje koji su nametnuli povjerioci.

"I za neke druge bi bilo bolje da su duže razmišljali prije nego što su govorili", kazao je Junker u još jednoj aluziji na Šojblea.

Na meti Junkerove kritike našla se i grčka vlada, zbog odluke da napusti pregovore o uslovima otplate duga i raspiše referendum, kao i zbog izjave bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa da su članovi pregovaračke "trojke", među kojima su i predstavnici Komisije "teroristi".

"To je potpuno neprihvatljivo, ali sada treba ohladiti retoriku i razgovarati kao odgovorni i razumni ljudi", kazao je on.

Britanski Gardijan danas piše da lideri EU ne mogu da nađu zajednički jezik i dok Njemačka i EK drže Grke "na tihoj vatri", Francuska, Italija i Španija su za brz dogovor.

Junker je oštro kritikovao grčku vladu zbog raspisivanja referenduma i istovremeno se strasno založio za ostanak Grčke u evrozoni i Evropskoj uniji. "Mi poštujemo volju grčkih glasača, ali oni su glasali o nečemu što ne postoji", rekao je Junker.

On je podsjetio da je paket mjera štednje, koji je velikom većinom glasova odbijen na referendumu u nedjelju, prestao da bude aktuelan tri dana ranije, kada je grčki premijer Aleksis Cipras napustio pregovore u Briselu.

"Cipras je dobro znao da je referendumsko pitanje ireleventno, a napuštanje pregovora je bila velika greška", ocijenio je Junker i istakao da je sada vrijeme da se spusti ton i da se razumno razgovara o prevazilaženju krize.

Junker je najavio da ne očekuje da će na današnjem vanrednom samitu lidera evrozone u Briselu, na kome će učestvovati i Cipras, biti pronađeno konačno rješenje za izlaz iz situacije. "To se ne može riješiti preko noći, ali ćemo za početak danas popodne sjesti i razgovarati kao tolerantni i ozbiljni ljudi, uz dužno poštovanje prema volji glasača", rekao je on.

Junker je podsjetio da i grčka vlada tvrdi da referendumsko "ne" nije predstavljalo želju za izlaskom iz evrozone i EU. "To znači da je lopta u njihovom dvorištu, tako da sada očekujemo da nam kažu kako da izadjemo iz ove situacije", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije