Svijet

Pulka oslobođena od Boko Harama

Pulka oslobođena od Boko Harama
Pulka oslobođena od Boko Harama

LAGOS - Prema tvrdnjama nigerijske vojske, grad Pulka u nigerijskoj državi Borno oslobođen je od militanata grupe Boko Haram, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Vojne trupe su juče poslijepodne preuzele kontrolu Pulke nakon borbi sa teroristima", stoji u objavi vojske Nigerije na službenom Twitter profilu.

Neimenovani visoki vojni zvaničnik u razgovoru za Anadolu Agency (AA) potvrdio je kako je tokom sukoba u Pulki ubijeno nekoliko terorista dok ih je na desetino pobjeglo.

Nigerijske vlasti već šest sedmica provode vojne operacije usmjerene na militante Boko Harama najviše u sjeveroistočnim dijelovima zemlje. Krajem mjeseca, 28. marta u Nigeriji su zakazani opšti izbori. Oni su trebali biti održani početkom godine, ali su odgođeni radi narušene sigurnosne situacije u zemlji.

Sa militantima grupe Boko Haram Nigerija se "bori" već šest godina, a do sada je u smrtonosnim napadima grupe poginulo nekoliko hiljada osoba. Zbog aktivnosti grupe na sjeveru zemlje, sa tog područja raseljeno je skoro milion ljudi.

Nakon bombaških napada i otmica, Boko Haram je počeo sa zauzimanjem gradova koje je stavljao pod svoju kontrolu.

Grupa koje je nedavno "obećala vjernost" ISIL-u, sredinom prošle godine oblasti koje je stavila pod svoju kontrolu, proglasila je "halifatom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije