Svijet

Pustoš u Briselu, poslanici pokupili lične stvari

Pustoš u Briselu, poslanici pokupili lične stvari
Pustoš u Briselu, poslanici pokupili lične stvari

BRISEL- Neko ko ovih dana uskršnjih praznika zabasa u evropski kvart Brisela, vidjeće puste ulice i prazne zgrade, među kojima i velelepne zgrade Evropskog parlamenta, gdje se neki poslanici neće ni vraćati jer neće biti izabrani na izborima u maju.

Velika plavo-zlatna vrata Evropske komisije na Šumanovom trgu su zaključana, kao i ulaz u Evropski savijet preko puta. 

Zatvoreni su i svi kafići oko trga, koji radnim danima vrve od evropskih birokrata, diplomata i novinara. 

U prestonici EU, kao u cijeloj Belgiji, Uskrs se praznuje od Velikog četvrtka do utorka sljedeće nedjelje, tako da pustoš počinje već u srijedu popodne, kada se na autoputevima koji vode van grada formiraju nepregledne kolone, a u gradu ostaju samo oni koji moraju, ili nemaju kud. Ni saobraćaja gotovo nema.

Na travnatom ostrvu na sredini okruglog trga, dvije divlje patke, koje su vjerovatno doletjele sa jezerca u obližnjem parku, čupkaju cvijetne leje. Oko kilometar dalje, na trgu Luksemburg, zgrada Evropskog parlamenta zvrji prazna, dok stakleni tornjevi odslikavaju plavo aprilsko nebo.

Poslanici su još početkom ove nedjelje, uoči posljednjeg plenarnog zasjedanja u Strazburu, pokupili sve lične stvari iz kancelarija, a to su učinili i njihovi mnogobrojni pomoćnici, savjetnici i ostalo osoblje. 

Mnogi se u tu zgradu više neće vratiti, jer neće svi biti reizabrani na evropskim izborima u maju. 

Šanse izvjestioca Parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, inače člana liberalne grupe u EP su dobre, ali ne sasvim izvjesne, jer nije sigurno da će tri slovenačke liberalne stranke formirati zajedničku listu. 

I on je ovih dana u Sloveniji, gdje priprema izbornu kampanju.

Belgijanci i zaposleni u evropskim institucijama vole, kao i narod u Srbiji, da spajaju praznike.

Ove godine je Prvi maj (neradan dan u Belgiji) suviše daleko od Uskrsa da bi se premostio, ali ni šest dana uskršnjeg praznovanja nije malo. 

Već u srijedu sljedeće nedjelje, evropski kvart će ponovo oživjeti, a patke će pobjeći od vreve u mir parka Ambioriks, ali ne zadugo. 

Za tri mjeseca počinje sezona godišnjih odmora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije