Svijet

Putin: Brodovi s raketama trajno na dužnosti u Sredozemlju

Putin: Brodovi s raketama trajno na dužnosti u Sredozemlju
Foto: Tanjug/AP | Putin: Brodovi s raketama trajno na dužnosti u Sredozemlju

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će ruski vojni brodovi, naoružani krstarećim raketama "kalibar", biti u trajnoj pripravnosti u Sredozemnom moru kako bi se suprotstavili "terorističkoj prijetnji u Siriji".

Putin je naglasio da će samo vojni brodovi s raketama "kalibar" biti u stalnoj pripravnosti, ali ne i podmornice, prenosi Rojters.

Obraćajući se na sastanku sa najvišim zvaničnicima ruskog Minstarstva odbrane i odbrambeno-industrijskog kompleksa, Putin je objasnio da je razlog za raspoređivanje brodova "preostala teroristička prijetnja u Siriji".

Rojters navodi da slanje brodova pokazuje kako je Rusija povećala svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku od kada je počela da interveniše u Siriji 2015. godine, preokrenuvši tok građanskog rata u korist svog bliskog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je u prošlosti ispaljivala krstareće rakete "kalibar" sa fregata i podmornica, stacioniranih u Sredozemnom moru, na vojne mete kako bi podržala ofanzive sirijske vojske.

Moskva već ima pomorsku bazu u Tartusu, na obali Sirije, i vazuhoplovnu bazu u Hmejmimu u Siriji, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije