Svijet

Putin: Dogovorili smo se o mirnom rješenju krize

Putin: Dogovorili smo se o mirnom rješenju krize
Putin: Dogovorili smo se o mirnom rješenju krize

HABAROVSK - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dogovorili su se da kriza na istoku Ukrajine bude riješena mirno, putem pregovora i da se greške, poput nasilnog preuzimanja vlasti, vise ne ponove, izjavio je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske državne televizije, a prenose RIA Novosti.

"Čini mi se da je to veoma dobra lekcija za sve nas, da bismo tu tragediju okončali što je prije moguće, mirno i putem pregovora i o tome sam se s Petrom Porošenkom dogovorio, kao i o tome da vise niko i nikada ne ponovi grešku kao što je bila učinjena oružanim preuzimanjem vlasti u Ukrajini. Jer to je uzrok ovome što se sada dešava", ocijenio je predsjednik Rusije.  

Putin je rekao da vlast  u Kijevu od aprila na istoku Ukrajine sprovodi nasilnu akciju protiv nezadovoljnog stanovništva Donbasa.

Prema poslednjim informacijama, naveo je ruski predsjednik, ubijeno je više od dvije hiljade, a ranjeno oko 600 mirnih žitelja te oblasti.  

Zapadne agencije iz intervjua prenose da je Putin rekao da ne može da procijeni kada će se okončati ukrajinska kriza i da to, kako je rekao, zavisi od volje ukrajinskog rukovodstva.

Ruski predsjednik je ocijenio da podrška zapada vojnim operacijama Ukrajinskim vlastima nije u skladu sa demokratskim vrijednostima, prenosi Rojters.

Ova agencija ističe Putinove riječi da Rusija neće sa strane posmatrati ubijanje ljudi.

Iz intervjua koji je danas emitovan na državnoj televiziji, AFP izdvaja da je ruski predsjednik pozvao na razgovore o državnosti istočne Ukrajine.

Ova agencija ocjenjuje da je Putin "dramatično podigao ulog ukrajinskog konflikta pozivajući po prvi put da se razmotri državnost istočnog dijela bivše sovjetske države". 

"Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva i državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi", izjavio je ruski predsjednik.

AFP naglašava da je Rusija ranije zahtjevala samo veća prava za većinsko rusko stanovništvo u istočnim dijelovima Ukrajine u okviru decentralizovanog federalnog sistema .

Putin je još jednom demantovao da je Rusija u Ukrajinu slala pripadnike svoje redovene vojske, a AFP podsjeća da su proruske snage na istoku Ukrajine isticale da se uz njih bore i ruski dobrovoljci, "vojnici koji su na odsustvu".

Kremlj: Putin ne poziva na odcjepljenje istočne Ukrajine

Zvanični Kremlj danas je saopštio da predsjednik Vladimir Putin u današnjem intervjuu državnoj ruskoj televiziji nije pozvao na odcjepljenje istočnog dijela Ukrajine, naglasivši da taj region treba da ostane dio Ukrajine, a sukobe u tom regionu nazvao je unutrašnjim konfliktima.       

"Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva i državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi", prenio je AFP Putinove riječi, ukazujući da se po prvi put pominje riječ državnost i govori o političkom i državnom statusu. Ovaj dio Putinovog intervjua su istakle sve zapadne agencije, dok su RIA Novosti i ruski mediji iz intervjua akcenat stavili na mirno rješenje krize i Putinov dogovor sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.        

Putin je u intervjuu naglasio da Rusija ne može po strani stajati i gledati kako stradaju ljudi, a zvanični Kremlj objašnjava da riječi predsjenika Rusije ne znače poziv na odcjepljenje dijela teritorije Ukrajine.             

" Odmah treba da počnu suštinski razgovori o društveno-političkoj organizaciji  i državnosti u jugoistočnoj Ukrajini da bi se zaštitili legitimni interesi stanovništva koje tamo živi", prenosi Rojters pisanje Itar-Tas s-a.        

Putinov portparol Dimitrij Peskov je novinarima povodom Putinovog intervjua i ukrajinske krize rekao: "Nije riječ o konfliktu između Rusije i Ukrajine. To je unutrašnji ukrajinski konflikt".          

Upitan direktno da li "Novorusija", kako proruske snage na istoku Ukrajine zovu taj region, treba da ostane dio Ukrajine, Peskov je odgovorio: "Naravno".     

"Samo Ukrajina može da postigne sporazum sa Novorusijom i to je jedini način da se postigne politički dogovor", rekao je Peskov.   

Zvanični Kijev, njihovi saveznici u Evropskoj uniji kao i Amerika uveli su sankcije Rusiji, tvrdeći da ruske trupe učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine. Putin je to i u današnjem intervjuu državnoj televiziji demantovao i optužio Kijev da sprovodi nasilje nad ruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije