Svijet

Putin: Izraelski avion nije oborio ruski "iljušin-20"

Putin: Izraelski avion nije oborio ruski "iljušin-20"
Foto: Tanjug/AP | Putin: Izraelski avion nije oborio ruski "iljušin-20"

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da izraelski avion nije oborio ruski "iljušin-20" u blizini Sirije.

Na pitanje da prokomentariše obaranje ruskog aviona, Putin je rekao da se očigledno radi o tragičnom i slučajnom lancu događaja te da je uvijek tragedija kada se izgube ljudski životi.

"U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je riječ o nizu tragičnih okolnosti", rekao je ruski predsjednik, na konferenciji za novinare poslije razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tas s.

Prema Putinovim riječima, turski avion je svojevremeno "namjerno oborio ruski avion", dok u incidentu koji se dogodio sinoć "izraelski avioni nisu oborili ruski".

"Podrazumijeva se da moramo najozbiljnije izanalizirati šta se dogodilo. Naš stav o ovoj tragediji je sadržan u saopštenju Ministarstva odbrane, koje se u potpunosti slaže sa mnom", istakao je ruski predsjednik.

Uz to, on je uputio izraze saučešća porodicama članova posade i najavio da će Rusija pojačati bezbjednost svojih trupa na području Sirije.

On je dodao da se i dalje razmatraju okolnosti tog događaja.

Putin je dodao da će odgovor Rusije biti usmjeren na jačanje bezbjednosti ruskih vojnika u Siriji.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je izviđački avion "iljušin Il-20" oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora u noći između ponedeljka i utorka, javio je AP.

Agencija je dodala da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživjele.

Rusko ministarstvo je navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namijenjena izraelskim borbenim avionima "F-16" koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namjernu provokaciju".

U međuvremenu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da će Rusija odgovoriti na akcije izraelskih vazduhoplovnih snaga koje su, kako je rekao, dovele do fatalnog rušenja ruskog aviona "iljušin Il-20" u ponedjeljak uveče na području Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije