Svijet

Putin: Japan nije samo susjed Rusije

Putin: Japan nije samo susjed Rusije
Putin: Japan nije samo susjed Rusije

MOSKVA - Japan nije samo susjed, već i važan partner Rusije u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin se sastao sa premijerom Japana Šinzo Abeom u Sočiju.

"Zbog poznatih događaja i u političkoj oblasti i u oblasti trgovinsko-ekonomskih veza, postoje pitanja koja zahtijevaju određenu pažnju. Zbog ovih okolnosti moramo se posebno posvetiti izgradnji naših odnosa, držeći ih na visokom nivou", rekao je Putin.

Kako prenosi ruski mediji, on je takođe dodao da posjeta šefa japanske Vlade daje mogućnost da se udruženo radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

U odnosima Rusije i Japana centralno mjesto zauzima pitanje mirovnog sporazuma koji nije bio potpisan poslije Drugog svjetskog rata, prenosi Sputnjik. U Tokiju povezuju njegovo potpisivanje sa rješenjem teritorijalnog spora. Japan pretenduje na četiri Kurilska ostrva (Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai), dok Moskva smatra da su Južni Kurili ušli u sastav ŠSR-a nakon Drugog svjetskog rata i da ruski suverenitet nad njima nije predmet rasprave.

Premijer Japana Šinzo Abe je nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je predložio Moskvi novi pristup za rješavanje problema Kurilskih ostrva, prenosi japanska agencija Kjodo.

Prema podacima agencije, premijer je naglasio da su se on i predsjednik Ruske Federacije složili da taj problem riješe pomoću novog pristupa.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin i Abe diskutovati na temu Kurilskih ostrva, ali da ne treba očekivati trenutni napredak. Prema pisanju agencije Rojters, Abe namjerava da održi "direktne i iskrene" razgovore sa ruskim predsjednikom kada su u pitanju Kurilska ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije