Svijet

Putin: Ne tražimo sukob, ali ćemo braniti svoje interese

Putin: Ne tražimo sukob, ali ćemo braniti svoje interese
Putin: Ne tražimo sukob, ali ćemo braniti svoje interese

ŽENEVA - Rusija ne traži sukob, ali će braniti svoje nacionalne interese, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin švajcarskoj televizijskoj stanici "RTS".

"Rusija nema interesa u potrazi za sukobom sa drugim zemljama, ali ponekad jednostavno moramo da branimo svoje interese i to ćemo, bez svake sumnje učiniti, ali ne na borben način, već kroz pronalaženje kompromisa i zajednički prihvatljivih rješenja", naglasio je šef ruske države.

Putin je rekao da je, kada je Rusija počinjala svoju borbu protiv radikalnog islamizma i suočila se sa određenim problemima na Kavkazu, bio iznenađen što Moskva nije imala nikakvu podršku, čak i nakon izlaganja dokaza da je u pitanju teroristička prijetnja i borba protiv Al kaide.

"Kada sam pitao naše partnere, uključujući one u Evropi, da li vide šta se dešava, odgovorili su pozitivno, ali da nakon brojnih razmatranja, ne mogu da nas podrže. Odgovorio sam da ne moraju da nas podrže, ali da se drže po strani", naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je istakao da je primjetna promjena situacije i da su Evropa i SAD uvidjele stvarnu opasnost od radikalizma i pridružili su se naporima u borbi protiv terorizma.

"Postoji izreka - `Bolje ikad nego nikad` i nadamo se da ćemo održati dijalog ne samo po ovom pitanju već i o drugim problemima, uključujući Ukrajinu i ekonomska pitanja, te da ćemo pokušati da dođemo do rješenja prihvatljivih za sve", naveo je Putin.

On je dodao da SAD ne treba da se ponašaju na način "ko nije sa nama, protiv nas je".

"Bez sumnje, SAD su velika sila. Američki narod stvorio je svoju zemlju za nekoliko vijekova, i to je izvanredan rezultat. Međutim, to ne znači da trenutne američke vlasti imaju pravo da po svijetu hapse i da ljude odvode u svoje zatvore i djeluju na način - ko nije sa nama, protiv nas je", kaže Putin.

Ruski predsjednik je dodao da Rusija treba da se "naoruža strpljenjem i da radi sa američkim partnerima na pronalaženju rješenja, kao što to čine u određenim oblastima saradnje kao kada je bio problem sa nuklearnim programom Irana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije