Svijet

Putin: Nema rješenja bez dijaloga sa istokom

Putin: Nema rješenja bez dijaloga sa istokom
Putin: Nema rješenja bez dijaloga sa istokom

MINSK - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Minsku da ukrajinska kriza ne može biti riješena dodatnom vojnom eskalacijom ili bez dijaloga sa predstavnicima istočnih regiona, u kojima se govori ruski jezik.

Putin je rekao da bi ruska ekonomija mogla da pretrpi gubitak od 2,77 milijardi dolara ukoliko bi evropska roba stigla na rusko tržište preko Ukrajine, nakon što je Kijev potpisao trgovinski sporazum sa EU.

Ruski predsjednik izjavio je da će Moskva uzvratiti trgovinskim mjerama ukoliko se to dogodi.

Putin je dodao da će partnerske zemlje iz carinske unije, Bjelorusija i Kazahstan, takođe biti oštećene.

Na sastanku o ukrajinskoj krizi u Minsku učestvuju lideri Rusije, EU, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana. Oni će imati zajednički sastanak, kao i niz bilateralnih susreta.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je na sastanku sa šefom spoljne politike EU Ketrin Ešton da će ukrajinski parlament u septembru ratifikovati Sporazum o pridruživanju sa EU, prenio je Itar-tas.

Porošenko je rekao da prijevremeni izbori u Ukrajini, koji su raspisani juče, neće spriječiti ratifikaciju i naglasio da tekst sporazuma neće biti izmijenjen, te da će njegovo usvajanje ubrzati reforme u Ukrajini.

Prijevremeni izbori u Ukrajini zakazani su za 26. oktobar.

Porošenko je rekao da je spreman da razmotri različite opcije radi formulisanja strategije za obnovu mira u Ukrajini i da je ključni element kontrola državnih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije