Svijet

Putin: Rusija neće nikog napadati, to je smješno i glupo

Putin: Rusija neće nikog napadati, to je smješno i glupo
Putin: Rusija neće nikog napadati, to je smješno i glupo

MOSKVA - Rusija nema namjeru nikoga da napada, to je smješno i nezamislivo, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu "Valdaj“ u Sočiju.

"Rusija ne namjerava nikoga da napada. To je smešno. Čitao sam i vaše analitičke materijale, ne samo onih koji su prisutni u sali, već i analitičara iz SAD, iz Evrope, međutim, to je nezamislivo glupo i nerealno", rekao je Putin, a prenio Sputnjik.

"Samo u Evropi ima 300 miliona stanovnika, koji žive u državama-članicama NATO-a, u SAD ukupan broj stanovnika zemlje iznosi vjerovatno 600 miliona ljudi, dok ih u Rusiji ima 146 miliona. Smješno je i govoriti o tome (napadu Rusije na nekoga)“, izjavio je Putin.

On je dodao da ciljevi Rusije nisu globalna dominacija niti ekspanzija i da njegova zemlja zagovara jednaku i nedjeljivu bezbjednost za sve.

"Ima mnogo država u svijetu koje mogu da se oslone na svoju milenijumsku istoriju, kao što je to slučaj sa Rusijom, i mi smo naučili da cijenimo svoj identitet, slobodu i nezavisnost. Istovremeno, naš cilj nije globalna dominacija, ekspanzija ili bilo kakva konfrontacija sa nekim", istakao je Putin.

"Pravo liderstvo se ne ogleda u izmišljanju prijetnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora zemalja da riješe te probleme", naveo je ruski predsjednik.

On je istakao da Rusija upravo tako shvata svoju ulogu u globalnim dešavanjima.

Putin rekao je da su navodi o pokušaju mješanja Moskve u predstojeće američke predsjedničke izbore hakovanjem političkih institucija u SAD, "histerija".

"Broj mitskih, izmišljenih problema uključuju histeriju - ne mogu da nađem drugu riječ - koja je izbila u SAD o uticaju Rusije na izbore za američkog predsjednika", rekao je on.

Putin je zapitao da li iko ozbiljno misli da Rusija može da utiče na izbor američkih građana, prenosi AFP.

"Da li su SAD neka vrsta banana republike? SAD su velika sila. Molim vas ispravite me, ako griješim", rekao je Putin izazvavši smijeh u publici.

On je rekao da njegovi pokušaji da postigne dogovor sa američkim predsjednikom Barakom Obamom o okončanju krvoprolića u Siriji nisu urodili plodom, navodi TASS.

"Ujedinjen front za pobjedu nad terorizmom zapravo nije stvoren. U Vašingtonu je bilo snaga koje su dale sve od sebe da spriječe dogovor", rekao je Putin.  

On je dodao da je Bliskom istoku potrebna moderna verzija "Maršalovog plana" za oporavak i rast.

"Više puta je govoreno da se terorizam može pobijediti udruženim naporima svih država svijeta. Rusija je ponudila saradnju svim svojim partnerima i dalje to čini. Za ogromne pričinjene štete neophodan je dugoročan i sveobuhvatan program, neka vrsta 'Maršalovog plana' za obnovu ratom uništenog regiona", kazao je Putin.

Ruski lider izrazio je zabrinutost zbog sve veće globalne terorističke prijetnje i upozorio je da su ekstremisti sve jači i pametniji od onih koji pokušavaju da ih iskoriste.

"Određene zemlje pokušavaju da iskoriste teroriste za svoje političke interese, i to je veoma opasna igra. Želim da im ponovo poručim da su u ovom slučaju ekstremisti pametniji i snažniji. Koketiranje sa njima osuđeno je na propast", kaže Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je izrazio žaljenje što su određene snage u Vašingtonu omele njegove lične dogovore sa američkim predsjednikom Barakom Obamom o Siriji.

"Nismo uspjeli da zaustavimo krvoproliće i pokretanje političkog procesa u Siriji. Sve je ukazivalo na to da se, nakon dugih pregovora, ogromnoh napora i komplikovanih kompromisa, počeo ukazivati jedinstven front za borbu protiv terorizma", naveo je Putin, napominjući da se to nije desilo i da nije stvoren jedinstven front.

Putin kaže da njegovi dogovori sa američkim predsjednikom nisu funkcionisali. "Određene snage u Vašingtonu učinile su sve kako bi spriječile sprovođenje tih dogovora", dodao je ruski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije