Svijet

Putin: Neophodan pritisak Zapada na Kijev

Putin: Neophodan pritisak Zapada na Kijev
Putin: Neophodan pritisak Zapada na Kijev

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Moskva iskoristiti svoj uticaj na proruske snage na istoku Ukrajine, ali i da Zapad mora da izvrši pritisak na Kijev da bi se okončala neprijateljstva.

Putin je pozvao zapadne sile da se ne miješaju u unutrašnje poslove Rusije i rekao da je potrebno preduzeti korake radi jačanja vojnih sposobnosti Rusije zbog poteza Sjevernoatlantske alijanse i radi zaštite ekonomije od "spoljnih prijetnji".

"Dobijamo pozive da iskoristimo svoj uticaj na separatiste sa jugoistoka Ukrajine. Mi ćemo, naravno, učiniti sve što moižemo, ali to nije ni izbliza dovoljno", rekao je ruski predsjednik na početku sastanka sa šefovima odbrambenih i bezbjednosnih službi.

Putin je rekao da u ovom trenutku "nema vojne prijetnje niti prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Rusije.

"To garantuje strateška ravnoteža u svijetu", napomenuo je ruski predsjednik i dodao da Rusija "striktno poštuje norme međunarodnog prava i obaveze prema svojim partnerima", prenio je Itar-tas.

Putin je rekao da se nada da će ostale zemlje uzeti u obzir nacionalne interese Rusije i da će sporna pitanja rješavati u zakonskim okvirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije