Svijet

Putin: Obama, spriječi krvoproliće u Ukrajini

Putin: Obama, spriječi krvoproliće u Ukrajini
Putin: Obama, spriječi krvoproliće u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin apelovao na američkog predsjednika Baraka Obamu da spriječi upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopšteno iz Kremlja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin apelovao je u telefonskom razgovoru na predsjednika SAD Baraka Obamu da upotrijebi sve kapacitete američke strane i spriječi upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja.

Ruska strana istakla je da su protesti u Donjecku, Lugansku, Harkovu, Slavjansku i drugim gradovina u jugoistočnoj Ukrajini rezultat nespremnosti i nesposobnosti lidera u Kijevu da uzmu u obzir itnerese Rusa i stanovništva koje govori ruski, navodi Kremlj, a prenosi Itar-tas.

Protesti protiv novih samoproglašenih vlasti u Ukrajini, koji su došli na vlast u februaru poslije državnog udara, izbili su na ukrajinskim teritorijama gdje se govori ruski, prije svega u regionima Donjecka, Luganska i Harkova, a demonstranti zahtijevaju referendume o federalizaciji zemlje, naglašavaju iz Kremlja.

Putin je Obami, kako prenosi AFP, takođe, rekao da su optužbe da se Rusija miješa u stvari u istočnoj Ukrajini, neosnovane.

"Odgovarajući na zabrinutost koju je američki predsjednik izrazio o tzv. ruskom miješanju u pitanja jugoistočne Ukrajine, Putin je rekao da su takve spekulacije zasnovane na neosnovanim informacijama", saopštio je Kremlj.

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu stiže "mnogo poziva za pomoć" iz istočne Ukrajine i on s "velikom zabrinutošću" prati tamošnje stanje, objavio je njegov portparol.

"Nažalost, dobijamo mnogobrojne zahtjeve, lično upućene Putinu, iz istočnih oblasti Ukrajine, u kojima se traži pomoć - da se interveniše na jedan ili drugi način", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Podsjetimo, v.d. predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopšteno je iz pres službe.

Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane da destabilizuje Ukrajinu, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije