Svijet

Putin: Razvijati Savez Rusije i Belorusije

Putin: Razvijati Savez Rusije i Belorusije
Putin: Razvijati Savez Rusije i Belorusije

MOSKVA - Važno je ne samo razvijati zajednički ekonomski prostor Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgizije, već i pojačati saradnju u okviru Saveza Rusije i Bjelorusije, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin i napomenuo da savez ove dvije zemlje predstavlja napredniju fazu integracije.

"Ovoga puta smo se okupili da diskutujemo o jednom od ključnih pitanja naše saradnje - razvoju Saveza (Rusije i Belorusije), a u tom pravcu je mnogo toga urađeno u poslednjim godinama", rekao je Putin tokom razgovora sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, prenosi agencija Tas s.

U okviru Saveza Rusije i Belorusije, naveo je Putin, postoje izvjesna pitanja i zadaci, te je u tom smislu, kako je objasnio, to napredniji oblik integracije, pogotovu kad je riječ o socijalnim pitanjima i načinu njihovog rješavanja u interesu građana dvije zemlje.

Lukašenko je istakao da se ekonomska unija Bjelorusije, Rusije i Kazahstana proširila zahvaljujući Kirgiziji i Jermeniji.

"Danas imamo priliku da formalizujemo sve naše razgovore i pregovore i donesemo konkretne odluke. Vremena nisu laka ni za koga i zato je potrebno preduzeti akciju", ukazao je beloruski predsednik.

Predstavnici Rusije i Bjelorusije okupili su se danas na sjednici državnog savjeta Saveza kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i saradnji između dvije zemlje u suočavanju sa ekonomskom krizom, navodi ruska agencija.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov rekao je uoči sjednice da će Putin i Lukašenko posebno posvetiti pažnju "pitanjima saradnje u suočavanju sa negativnim tendencijama u ekonomijama dveju zemalja".

Ušakov je precizirao da postoji programski dokument, kao "zajednički antikrizni plan", o prioritetnim pravcima razvoja ekonomske saradnje između Rusije i Belorusije i primarnim zadacima razvoja Saveza na srednji rok - od 2014. do 2017. godine.

Prema njegovim riječima, planirano je nekoliko projekata u cilju produbljivanja trgovinske i ekonomske saradnje Rusije i Belorusije, a po završetku sednice biće potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma, zaključuje agencija Tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije