Svijet

Putin: Rusija protiv bratoubilačkog rata

Putin: Rusija protiv bratoubilačkog rata
Putin: Rusija protiv bratoubilačkog rata

JALTA - Rusija će činiti sve da bi se okončao "krvavi haos" i "bratoubilački rat" u Ukrajini, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Krim bi mogao da igra ujedinjujuću ulogu za Rusiju, ocjenjuje Putin.

Ruski predsjednik ističe da Rusija ne želi da se izoluje od spoljnog svijeta, ali ni da se prema njoj ponašaju prezrivo ili mentorski. Ocijenio je da bi poluostrvo Krim moglo za Rusiju da ima ujedinjujuću ulogu.

"Činićemo sve što od nas zavisi da bi taj konflikt bio prekinut što prije, kako bi u Ukrajini prestala da se lije krv", rekao je Putin, obraćajući se poslanicima Dume i članovima vlade u krimskom ljetovalištu Jalti.

Nazivajući događaje u Ukrajini "krvavim haosom" i "bratoubilačkim konfliktom", Putin je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila "obimna humanitarna katastrofa", javlja Itartas.

Ruski predsjednik je, pritom, istakao da Rusija ne namjerava da se izoluje od spoljnjeg svijeta.

"Treba mirno, dostojanstveno i efikasno da gradimo svoju zemlju, ne ograđujući se od spoljnjeg svijeta, ne kidajući veze sa partnerima, ali i ne dajući da se sa nama prezrivo ili mentorski ponašaju", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, uspješan razvoj Rusije treba da bude zasnovan na unutrašnjim resursima, uključujući dodatne stimulacije industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Putin je rekao da rusko društvo treba da se konsoliduje i mobilizuje, ali "ne za ratove ili neke konflikte", već "za uporan rad za Rusiju i u ime Rusije".

Rusiju u oslanjanju na tradicionalne vrijednosti, kako je kazao, podržavaju i stanovnici drugih, čak i zapadnih zemalja, gdje se te vrijednosti zbog aktuelne politike ruše.

Putin je rekao da "ruske sankcije" nisu samo kontramjere na embargo, već način da se podrže domaći proizvođači i otvori tržište za nove partnere "koji žele da sarađuju s Rusijom i spremni su na takvu saradnju".

Prema njegovim riječima, Moskva je uvela sankcije zemljama koje su prethodno Rusiji uvele "potpuno neosnovane i nelegalne sankcije".

"Za nas su sada najvažnija unutrašnja pitanja, naši ciljevi i zadaci, koje pred nama postavlja narod i građani Rusije", rekao je Putin i dodao da vlast treba da se usredsredi na rješavanje nacionalnih pitanja.

"Naša budućnost je samo u našim rukama", dodao je ruski predsjednik./kraj/tb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije