Svijet

Putin: Sankcije Zapada krše principe STO

Putin: Sankcije Zapada krše principe STO
Putin: Sankcije Zapada krše principe STO

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je danas Evropsku uniju i SAD zbog kršenja osnovnih principa Svjetske trgovinske organizacije (STO) u pokušaju da kazne Rusiju zbog krize u Ukrajini.

"Sankcije nametnute Rusiji nisu ništa drugo do odbacivanje osnovnih principa STO od strane nekih od naših partnera. Sve to radi se iz političkih razloga, bez poštovanja normi STO", rekao je Putin, a prenijela agencija Frans pres.

"Krši se princip jednakog pristupa svih zemalja tržištima roba i usluga. Režim "najpovlašćenije zemlje" i princip slobodne i pravedne konkurencije se ignorišu. U suštini, grupa zemalja jednostrano je sebi dozvolila da precrta te i druge principe STO u slučaju Rusije, koja je jedna od šest najvećih svjetskih privreda", rekao je on.

Vašington i Brisel uveli su nekoliko rundi sankcija protiv Moskve, zbog, kako navode, njenog "neprihvatljivog" ponašanja u Ukrajini. Kremlj je odgovorio embargom na uvoz hrane sa zapada i zaprijetio da će zabraniti uvoz automobila i potrošačke robe kao što je odjeća.

"Jasno nam je da postoje stvari koje su očigledno važnije našim partnerima nego što je normalno funkcionisanje svjetske ekonomije", rekao je Putin.

Rusija je postala članica STO 2012, nakon 16 godina pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije