Svijet

Putin: Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća

Putin: Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća
Putin: Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća

MOSKVA - Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća, a aktivnosti "Islamske države" i drugih radikalnih grupa donose rizik od daljeg pogoršanja situacije u toj zemlji i regionu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu turskoj agenciji Anadolija.

"Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća. U potpunosti smo svjesni tereta koji je na Turskoj zbog sukoba u njenom susjedstvu", rekao je Putin uoči posjete Turskoj.

On je dodao da aktivnosti "Islamske države" i drugih radikalnih grupa, koje su svojevremeno angažovale zemlje Zapada, koje su se sa njima poigravale i ohrabrivale ih, predstavljaju dodatni rizik za cijeli region.

"Od samog početka sirijske krize Rusija se uporno zalagala za opciju da sami Sirijci političkim sredstvima riješe krizu putem internog dijaloga, bez preduslova ili diktata sa strane", rekao je on, prenosi TASS.

Putin je istakao da je borba protiv terorista na Bliskom istoku jedan od ključnih prioriteta za međunarodnu zajednicu.

"Smatramo da je borba protiv terorista i ekstremista na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, naravno uključujući Siriju, prioritet za međunarodnu zajednicu", istakao je Putin.

On je dodao da je Rusija uvjerena da se napori i borba protiv te opasnosti moraju zasnivati na rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, strogom poštovanju međunarodnog prava, principima državnog suvereniteta i nemiješanju u unutrašnja pitanja država.

"Veoma je važno da sve to treba da se uradi otvoreno, bez nekih skrivenih planova", rekao je on, dodajući da će Rusija nastaviti da pruža podršku vladama Sirije, Iraka i drugih regionalnih država u borbi protiv ekstremista.

Putin je istakao da je važno rješavati regionalne probleme na sveobuhvatan način, na osnovu dubinske analize postojećih prijetnji na Bliskom istoku i u regionu sjeverne Afrike u svoj njihovoj složenosti. 

"Sasvim je očigledno da dugogodišnji arapsko-izraelski sukob i neuspjeh rješavanja palestinskog problema koriste ekstremisti da regrutuju nove pristalice, posebno među omladinom", istakao je Putin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije