Svijet

Putin: SAD u borbi protiv terorizma u Siriji vodile dvostruku igru

Putin: SAD u borbi protiv terorizma u Siriji vodile dvostruku igru
Putin: SAD u borbi protiv terorizma u Siriji vodile dvostruku igru

SOČI - Napori SAD u borbi protiv terorizma nisu davali rezultate jer su SAD vodile dvostruku igru, koristeći radi sopstvenih interesa dio terorista radi svrgavanja nepoželjnih režima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, izražavajući uvjerenje da su SAD obmanjivale Rusiju i cijeli svijt govoreći o nuklearnoj pretnji Irana.

Putin je u Sočiju na skupu Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" rekao i da je "Islamska država" (IS) neprijatelj civilizacije i da se teroristi ne mogu dijeliti na umjerene i neumjerene.

Govoreći o Libiji kao primjeru, ruski predsjednik je rekao da je nemoguće ostvariti uspjeh u borbi protiv terorista ako se dio njih koristi u borbi za svrgavanje nepoželjnih režima, jer se potom nije moguće osloboditi njihovog prisustva.

"Samo je iluzija da će se uspjeti s njima izboriti, odstraniti ih iz vlasti, nekako se dogovoriti", rekao je Putin i izrazio nadu da će nova vlada uspjeti da stabilizuje situaciju, ali da "to još nije slučaj".

"Oružje koje se predavalo tzv. Umjerenim opozicionarima, neizbježno se našlo u rukama terorističkih organizacija", kazao je predsjednik Rusije i ukazao da je IS osvojila kontrolu nad ogromnim teoritorijama i da bi u slučaju zauzimanja Damaska ili Bagdada mogla ostvariti status praktično zvanične vlasti.

"Čitava međunarodna zajednica treba najzad da shvati sa čim se suočcavamo, u suštini sa neprijateljem civilizacije, čovečanstva i svetske kulture", rekao je Putin i dodao da teroristi na taj način diskredituju islam.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da ruska antiteroristička operacija u Siriji ima cilj da uspostavi mir i nanese preventivni udar na teroriste.

"Ona je potpuno legitimna, njen jedini cilj je uspostavljanje mira", kazao je Putin a prenosti TASS.

Predsjednik Rusije je rekao da koordinacija destava Rusije sa SAD u Siriji ide u dobrom pravcu, ali ne tako brzo, kako bi trebalo.

Putin je naglasio da, međutim, vojna pobjeda protiv ekstremista neće rješiti sve probleme, ali će stvoriti uslove za ono najvažnije - početak političkog procesa sa učešćem "svih zdravih, patriotski nastrojenih snaga sirijskog društva".

"Sirijci treba da odlučuju o njihovoj sudbini uz izuzetno korektnu i uvažavajuću pomoć međunarodne zajednice", dodao je predsjednik Rusije.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije