Svijet

Putin: Trikovi ne pale kod Rusije

Putin: Trikovi ne pale kod Rusije
Putin: Trikovi ne pale kod Rusije

MOSKVA - Moskva je uvijek imala i imaće adekavtan odgovor na antiruske poteze, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"To znači", precizirao je on, na sastanku Federalnog savjeta za bezbjednost (FSB), "da ćemo imati odgovor na sva sredstva koja se koriste za takozvana ograničavanje Rusije, od političke izolacije i ekonomskih pritiska do velikog informativnog rata i instrumenata specijalnih službi. Ovi trikovi ne pale kod Rusije, nikad nisu i neće ni u budućnosti."

"Situacija oko Rusije će se poboljšati ako Moskva ne podlegne pritiscima, nego postane jača", ocijenio je ruski predsjednik koji je precizirao da NATO razvija snage za brzo reagovanje i unapređuje svoju infrastrukturu blizu Rusije i pokušava da poremeti nukleranu ravnotežu, kroz stvaranje evropskog i azijskog pacifičkog segmenta prtivraketne odbrane.

Putin je podsjetio da je "jednstrano povlačenje SAD iz antibalističkog sproazuma" zapravo srušio osnov i temelj modernog sistema međunarodne bezbjednosti.

On je istakao da neće uspjeti pokušaji da se zaplaši Rusija i na nju izvrši pritisak.

"Uvijek smo imali i uvijek ćemo imati adekvatan odgovor na unutrašnje i spoljne prijetnje nacionalnoj bezbjednosti", rekao je Putin. "Situacija ne može ostati ovakva zauvijek i to će se promijeniti, nadam se na bolje, kada je u pitanju ova zemlja", kazao je ruski lider, dodajući da će se to dogoditi, "ne tako što će Rusija činiti ustupke i savijati se, već samo tako što će postati jača".

Ruska kontraobavještajna služba stavila je tačku na aktivnosti više od 300 stranih agenata na teritoriji Rusije, dodao je Putin.

Služba je radila efikasno i zaustavla aktivnosti 52 strana obavještajca i 290 agenata, kao rezultat specijale operacije.

Predsjednik je najavio da sloboda interneta u Rusiji neće biti smanjena, ali da će virtuelni prostor biti zaštićen od ilegalnih aktivnosti.

Broj sajber napada na zvanične sajtove i informacione sisteme ruske vlade nije u opadanju, kazao je Putin, dodajući da je prošle godine bilo oko 74 miliona takvih napada.

Pronađeno je više od 25.000 izvora sa nelegalnim publikacijama i više od 1.500 ekstremističkih sajtova je zatvoreno.

Putin je pohvalio FSB za efikasnu borbu protiv terorizma, zahtijevajući da "zbrišu sve što je ostalo od podzemlja".

Prošle godine je broj kriminalnih terorističkih aktivnosti smanjen za 60 odsto, a u proteklih pet godina smanjen je za više od 90 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije