Svijet

Putin: Ukrajina najbratskija od svih nacija

 Putin: Ukrajina najbratskija od svih nacija
Putin: Ukrajina najbratskija od svih nacija

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je izlazak Ukrajine iz političke i ekonomske krize u nacionalnom interesu Rusije i dodao da je Ukrajina za Rusiju "najbratskija od svih nacija".

"U našem je interesu da imamo pouzdanog i predvidljivog partnera i susjeda", rekao je Putin na investicionom forumu "VTB Kapital Raša", prenio je Rojters.

Ruski predsjednik je u vezi sa tim izrazio nadu da će parlamentarni izbori u Ukrajini, zakazani za 26. oktobra, omogućiti povratak stabilnosti u toj zemlji, navodeći da je to takođe u interesu Rusije.

Putin je istakao da će izbori doprinjeti stabilnosti u Ukrajini ukoliko zvanični Kijev bude garantovao puna prava svim ukrajinskim građanima, što se, kako navodi Rojters, očito odnosi na proruski orijentisane građane na istoku Ukrajine, u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Oni su, inače, najavili da neće učestvovati na izborima 26. oktobra.

"Nadam se da će parlamentarni izbori u Ukrajini biti pravedni i da će u tu zemlju konačno stići dugo očekivana politička stabilnost", rekao je ruski predsjednik.

Zvanični Kijev optužuje Moskvu da se miješa u unutrašnje poslove Ukrajine time što podržava proruske snage na istoku zemlje, što Kremlj negira.

Moguća privatizacija najvećih energetskih kompanija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ne isključuje mogućnost privatizacije paketa akcija najvećih energentskih kompanija, rekao je on danas na forumu "Rusija zove" u Moskvi.

Putin je podsjetio da je u predizibornim aktivnostima govorio da će se baviti privatizacijom, ali je tada "stavio u zagrade energetske kompanije", prenio je Interfaks.

Sada se situacija mijenja i "ja nisam siguran da treba da očuvamo tu poziciju", kazao je šef države. On je dodao da se sada razmatra mogućnost izlaska na tržište s velikim paketima najvećih ruskih energetskih kompanija koje se nalaze pod kontrolom države.

Putin je takođe rekao da će vlasti nastaviti da se fokusiraju na privlačenje stranih investicija. Napomenuo je i da neće biti masovne revizije privatizacije,  ali u slučaju novonastalih pitanja o primjeni zakona prilikom privatizacije, ona će biti razmotrena.

Ruski predsjednik smatra da su antiruske sankcije "potpuna glupost" i da će imati negativne posljedice za globalnu ekonomiju.

Odgovarajući na pitanja učesnika investicionog foruma  Rusija zove, šef države je istakao da se Moskva spokojno odnosi prema ograničenjima koja su joj nametnuta i da "nije potrebno da se zadržavamo na tome".

Pri tome, Putin smatra da sankcije narušvaju osnovne principe Svjetske trgovinske organizacije, podrivajući povjerenje u  međunarodne finansijske institucaje i valute.

Rusija namjerava da intenzivira korišćenje nacionalnih valuta u trgovanju energetskim resursima, kako s Kinom, tako i sa drugim zemljama, naglasio je ruski predsjednik.

Nedavno je ruska kompanija Gaspromnjeft realizovala probnu isporuku nafte u Kinu za rublje, podsjetio je on i dodao da će se nacionalna valuta koristiti i u drugim spoljnotrgovinskim poslovima, kako sa Kinom, tako i sa drugim zemljama.

Putin je na investicionom forumu istakao i da Rusija ne planira da uvodi bilo kakva devizna ograničenja ili ograničenja u kretanja kapitala.

On je ukazao da centralna banka ima dovoljno instrumenata da obezbijedi finansijsku stabilnost, a da prelazak na ciljanu inflaciju i plivajući devizni kurs ne znači potpuno odbacivanje intervencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije