Svijet

Putin: Upotreba vojske je težak zločin

 Putin: Upotreba vojske je težak zločin
Putin: Upotreba vojske je težak zločin

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da su vlasti u Kijevu počinile težak zločin ako su počele da koriste vojsku protiv civilne populacije.

"Ako je režim u kijevu pokrenuo vojne akcije protiv stanovništva, to je, bez sumnje, veoma težak zločin", rekao je Putin.

On je dodao da je situacija na istoku Ukrajine još jedan dokaz da je Rusija bila u pravu kada je podržala Krimljane, nakon što su oni odlučili da održe referendum, prenijela je stanica "Rusija danas".

"U protivnom bismo tamo vidjeli iste stvari koje se sada dešavaju na istoku Ukrajine ili, čak, gore. To je još jedan dokaz činjenice da smo tada postupili kako treba i na vrijeme", rekao je ruski predsjednik.

Putin je dodao da upotreba sile od strane vlasti u Kijevu, koje su postavljene poslije državnog udara, znači je riječ o hunti.

"Ako su aktuelne vlasti u Kijevu to učinile, onda je to hunta. Kao prvo, oni nemaju mandat nad čitavom zemljom. Oni mogu da imaju neke elemente legitimnosti, ali samo u okviru parlamenta. Ostatak državnih tijela je ilegalan iz različitih razloga", rekao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da bezbjednosna akcija koju su vlasti u Kijevu pokrenule ne istoku Ukrajine predstavlja "kaznenu operaciju" koja će "imati posljedice" po ljude koji donose takve odluke, uključujući međudržavne odnose.

Putin je dodao da su sankcije štetne za sve, pošto uništavaju globalnu ekonomiju i nepovoljno se odražavaju na one koji ih koriste.

"Bili smo u pravu za Krim"

 Događaji u istočnoj Ukrajini još jedan su dokaz o ispravnosti ruske odluke da podrže stanovništvo Krima, izjavio je danas ruski predjsednik Vladimir Putin.

"U suprotnom oni bi bili suočeni sa istim i još gorim događajima kao u istočnoj Ukrajini. Dakle, ovo je još jedan dokaz da smo pravilno i na vrijeme djelovali, rekao je Putin na medijskom forumu ruskog Narodnog fronta, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik Rusije je ocijenio da bi bilo nemoguće organizovati civilizovan proces izražavanja narodne volje da Rusija nije pružila pravu podršku ljudima na Krimu.

On je kritikovao aktuelne ukrajinske vlasti zbog toga što nisu razoružale radikalnu organizaciju "Desni sektor" u skladu sa sporazumom iz Ženeve i ocijenio da bi Kijev trebalo da otpočne dijalog u zemlji, umjesto što legalizuje ekstremiste.

"Učestvovali smo na razgovorima u Ženevi i potpisali određene sporazume koji predviđaju da obje strane razoružaju svoje ljude i da napuste upravne zgrade. Šta se dešava? Niko iz 'Desnog sektora' ili druge radikalne grupe nije razoružan", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije