Svijet

Putin: Vojna operacija SAD-a u Siriji bez rezultata

Putin: Vojna operacija SAD-a u Siriji bez rezultata
Putin: Vojna operacija SAD-a u Siriji bez rezultata

MOSKVA - Vojna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, upozoravajući istovremeno na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju može da padne opet u ruke terorista.

"Sada su saopštili da iz aviona dopremaju municiju Slobodnoj sirijskoj vojsci (SSV). Gde je ta SSV? Neće li to sve opet pasti u ruke Islamske države, kao što se to već desilo? Ko garantuje", upitao je Putin na VII investicionom forumu "Rusija zove!".

"Tek što je to sve bilo urađeno, tek što se to desilo i u samim Sjedinjenim Državama priznata propast akcije (obuke ličnog sastava), sada nasumice izbacuju municiju. Kome? Ovo pitanje nije tek retoričko", rekao je predsjednik Rusije, a prenosi Interfaks.

Putin je rekao da je Rusija tražila ciljeve koji su "stoprocentno teroristički" i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo "nikakvog odgovora".

"Odgovor je bio - ne, nismo bili spremni na to", kazao je on, ocjenjujući da zapadni partneri ne znaju šta se u stvarnosti dešava na teritoriji Sirije i kakve ciljeve žele da ostvare, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, Moskva u Siriji postupa "u strogoj saglasnosti" sa Poveljom UN i po međunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vođstvom SAD, koja dejstvuje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Ističući da "ne želi ni sa kim da polemiše", Putin je rekao da Rusija u Siriji ne teži ka nikakvom liderstvu.

"U Siriji može da bude samo jedan lider - sirijski narod. Težimo da doprinesemo borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za evropske zemlje, pa i za čitav svijet", kazao je on.

Ruski predsjednik je rekao da je saradnja Rusije i SAD samo po "vojnoj liniji" nedovoljna i istakao da je potreban zajednički rad na podsticanju snaga u Siriji da se postigne političko rješenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održi međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Vašington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

"Za sada odgovora nema", kazao je Putin, dodajući da bi u toj delegaciji bili oficiri na nivou zamjenika načelnika Generalštaba i predstavnici obavještajnih službi.

"Ako hoćemo efikasno da djelujemo, treba taj posao prevesti na ozbiljan, konkretan nivo", rekao je predsjednik Rusije, naglašavajući da je podjednako važno raditi zajedno i sa zemljama regiona - Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istakao, vidjeti kako se na antiterorističkom kolosjeku mogu graditi odnosi sa Turskom, koja je zabrinuta zbog "kurdskog faktora" i "borbe protiv terorizma".

"Shvatamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uvažimo tokom zajedničkog rada", kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na nivou ministarstava odbrane, ali da je i sa Turskom potrebna saradnja i na političkom nivou.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da operaciju ruske vojske u Sirji ne treba povezivati sa privrednom saradnjom sa drugim zemljama.

Intenzivirani ruski napadi u Siriji, Putin upozorio Vašington

Rusija je intenzivirala napade po teorističkim položajima i objektima Islamske države u Siriji. Prema informacijama ruskih obavještajnih službi komandanti terorističkih grupa zahtijevaju od rukovodstva da im što prije pošalju municiju i naoružanje. U suprotnom veliki broj boraca ID spreman je da napusti borbene zone.

Istovremeno, sirijski pobunjenici gađali su ambasadu Rusije u Damasku, u vrijeme kada se ispred te zgrade okupilo oko 300 pristalica vlade predsjednika Bašara el Asada, kako bi zahvalili Moskvi zbog intervencije u Siriji.

Napad na rusku ambasadu u Damasku okarakterisan je kao teroristički akt, a osmišljen je kako bi se zastrašili svi oni koji se bore protiv međunarodnog terorizma! Moskva je najavila da će krivci biti pronađeni i kažnjeni. Prema zvaničnim informacijama nema povrijeđenih.

- Naš ambasador potvrdio je medijske izvještaje. Dvije granate pogodile su područje ambasade: jedna je pala na igralište, druga - na krov stambenog kompleksa. Ovo je očigledan teroristički čin - rekao je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

Narod Sirije izrazio je podršku- okupljeni ispred ambasade mahali su ruskim zastavama, slikama predsjednika Rusije i Sirije Vladimira Putina i Bašara el Asada.

- Građani Rusije pozdravljamo vas odavde, iz Sirije. Bićemo zauvijek zajedno, sve dok ne pobijedimo teroriste - poručuje jedna Sirijka.

- Rusija je stala na našu stranu. Sada se vidi ko je na strani istine, ko je za mir u svijetu, a ko nezasluženo uzima Nobelovu nagradu za mir - kao što je Obama - kaže jedan od okupljenih Sirijaca.

Ruski predjednik kritikovao je Vašington da ne koordiniše borbu protiv terorizma sa Moskvom. Upozorio je i na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju opet može da padne u ruke terorista.

- Nedavno je objavljeno da se iz aviona dostavlja oružje i municija Slobodnoj sirijskoj vojsci. Gdje je ta Slobodna sirijska vojska? Ako je to oružje i municija samo istovareno ili dostavljeno bacanjem iz aviona, zar ne postoji vjerovatnoća da ga pokupi Islamska država? - kaže Putin.

U međuvremenu, lider sirijskog Nusra fronta, povezanog sa Al-Kaidom, Abu Muhamed el Džulani ponudio je tri miliona evra za ubistvo sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Rusku vojnu intervenciju u Siriji nazvao je "novim krstaškim pohodom" i pozvao muslimane u bivšem Sovjetskom Savezu da, ukoliko ruske snage budu gađale civile u Siriji, i oni napadnu ruske civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije