Svijet

Putin: Zapad i dalje diže zidove

Putin: Zapad i dalje diže zidove
Putin: Zapad i dalje diže zidove

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je pozicija Rusije po pitanju Ukrajine ispravna, a za zapadne partnere da su i poslije pada Berlinskog zida nastavili da dižu nove, bez obzira na pokušaje Rusije da sarađuje sa svijetom.

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi o odnosima sa Zapadom, on je rekao: "Uvijek će pokušati da medvjeda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medvjeda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost."

"Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svijetom. Najbolji način je, međutim graditi jedinstveno bezbjednosno prostranstvo i ekonomske slobode", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je dodao, ma šta Rusija radila, ona nailazi na oponiranje zapadnih partnera.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini Putin kaže da ako Kijev želi mir, onda mora da uvažava interese građana Donbasa, kao i da je Rusija spremna da bude posrednik za početak dijaloga u Ukrajini.

"Kriza u Ukrajini mora da bude riješena političkim sredstvima", istakao je on, dodavši da će Rusija nastaviti da pomaže Donbas.

"Ekonomska blokada Donbasa je put bez perspektive", poručio je Putin.

Prema Putinovim riječima, u Ukrajini se bore dobrovoljci, a oni nisu plaćenici.

On je takođe dodao da Moskva ne sumnja u namjeru ukrajinskog predsjednika da normalizuje situaciju u Ukrajini.

"Ali on nije sam u Ukrajini. Ima glasova za rešenje problema putem sile", rekao je Putin.

Gasni centar zavisi od Evropljana

Organizovanje novog evropskog gasnog centra na granici Turske i Grčke zavisi od evropskih kolega, izjavio je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

"U velikoj mjeri to zavisi od evropskih kolega. Da li žele da imaju stabilne, apsolutno garantovane isporuke energenta iz Rusije bez ikakvog rizika, što im je potrebno. Ako je tako - dobro - radićemo na tome. Preko Grčke možemo stići do Makedonije i dalje do Srbije, a potom do Baumgartnera u Austriji. Ako nisu zainteresovani, nećemo to uraditi", rekao je Putin.

On je naglasio da u bliskoj budućnosti ne postoje niti će postojati jeftinije i pouzdanije isporuke energenata, do ovih iz Rusije, prenio je Tass.

Novi centar za distribuciju gasa biće izgrađen na turskoj teritoriji, na granici sa Grčkom. Ovaj projekat zamijeniće "Južni tok", koji je ukinut zbog protivljenja EU.

Prema novom projektu, Turska će postati veliki posrednik u isporukama ruskog prirodnog gasa i izbjeći će se rizik po isporuke usljed transportovanja gasa preko Ukrajine.

Putin: Voljen sam i volim

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uvjeravao je danas predstavnike medija da je u njegovom privatnom životu sve u redu - da je voljen i da voli.

"Sve je u redu, ne brinite", rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je prepričao kako ga je jednom prilikom prijatelj pitao za situaciju na ljubavnom planu.

"On me pita: Imaš li neku ljubav? Ja kažem: U kom smislu? Pa, da li voliš nekog? Pa - da. A tebe da li neko voli? Odgovaram - da", rekao je Putin, dodavši da je prijatelj poslije toga osjetio olakšanje.

On je dodao da je sa bivšom suprugom Ljudmilom u prijateljskim odnosima, da se sa kćerkama viđa, iako ne dovoljno često.

U Rusiji nemogući dvorski prevrati

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je danas da u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati.

"U Rusiji su nemogući dvorski prevrati, jer nema dvorova. Stabilnost u zemlji zasnovana je na podršci naroda", rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je, takođe, odgovarajući na pitanje TV voditeljke Ksenije Sobčak, rekao da se niko od predstavnika vlasti ne bavi organizacijom progona predstavnika opozicije.

Sobčak je kćerka bliskog prijatelja Putina, inače majora, a sama je učestvovala u protestima protiv Putina.

"Hoću da vas uvjerim da se niko nije bavio organizacijom progona protiv ljudi koji se ne slažu s našim potezima u Ukrajini, na Krimu ili unutrašnjim pitanjima", rekao je on.

Putin je takođe rekao da je veoma tanka linija između "pete kolone" i opozicije, ističući da predstavnici "pete kolone" zastupaju interese neke druge države.

Akreditovano 1.259 novinara

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena, prenosi Tass.

Ruska agencija ukazuje i na činjenicu da se konferencija održava u atmosferi znajčajnih finansijsko-ekonomskih problema i eskalacije situacije na međunarodnom planu, zbog čega su očekivanja od razgovora sa predsjednikom Rusije izuzetno velika.

Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov najavio je da će predsjednik odgovorati na pitanja onoliko dugo koliko bude smatrao da je potrebno i da se ne juri za postizanjem nekakvog rekorda.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. i trajala je 4 sata i 40 minuta.

Prema njegovim riječima, pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.

"Nije bilo nikakvih ograničenja kada je riječ o akreditacijama. Naprotiv, ima novinara koji specijalno dolaze iz inostranstva zbog ove konferencije i za njih je MIP izdavao vize", rekao je Peskov, dodavši da se nada da će biti i ukrajinskih novinara.

Prema njegovoj procjeni, glavne teme biće ekonomska situacija u zemlji, prije svega šta se to događa sa rubljom, cijenama i koje mjere planira da primjeni rusko rukovodstvo, kao i međunarodne teme, u prvom redu Ukrajina.

Putinov razgovor sa novinarima simultano se prevodi na engleski, francuski i njemački jezik, a direktno ga prenose tri TV i tri radio-stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije