Svijet

Putin: Zapad otvorio Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova

Putin: Zapad otvorio Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova
Foto: Tanjug/AP | Putin: Zapad otvorio Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova

SOČI - Zapad je izvršio pritisak na Međunarodni sud pravde u Hagu da prizna nezavisnost Kosova i time otvorio Pandorinu kutiju donoseći krize, poput sadašnje u Kataloniji, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Ja ne smatram da je stvraranje monoetničkih država lijek protiv eventualnih sukoba", rekao je Putin u govoru na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj", u Sočiju, prenio je TAS S.

Naprotiv, istakao je predsjednik Rusije, podjele i deklaracije o suverenosti i uspostavljanje monoetničkih država mogu izazvati sukobe radi sprovođenja interesa tih novih država i to je najvjerovatnije ono što će se i dogoditi, rekao je Putin.

On vjeruje da ujedinjene države sa velikim granicama imaju više šansi za vođenje izbalansirane politike.

Predsjednik Rusije se prisjetio kako je priznata nezavisnost Kosova.

On je pokazao i pročitao pojedina dokumenta, među kojima i dokument iz oktobra 2008. godine kada je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju 63/3 i kada je postavljeno pitanje o tome da li je unilateralna deklaracija kosovskih institucija u skladu sa odredbama međunarodnog zakona.

Međunarodni sud pravde u Hagu je potom, nakon dvogodišnjeg razmatranja, usvojio savetodavne zaključke u kojima je 7. februara 2008. naveo da kosovskim proglašavanjem nezavisnosti nisu prekršeni međunarodni zakoni, rekao je Putin.

On je istakao da se sve procjene i zaključci Međunarodnog suda u Hagu ne odnose isključivo na slučaj Kosova, već na primjenu u svim slučajevima proglašavanja deklaracije o nezavisnosti na teritoriji jedne države.

"Ovo ekspanzivno tumačenje pravnih normi otvorilo je Pandorinu kutiju", rekao je Putin.

On je, takođe, naveo primjer kako su zapadne države izvršile pritisak na sud da bi došlo do priznanja deklaracije i usvajanja preporuka vezanih za tu situaciju.

Predsjednik Rusije je rekao i da su države članice Evropske unije, podrškom raspadu nekih zemalja i odvajanju Kosova, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi i da su se sada same našle na udaru, kao u slučaju Katalonije.

"Kada je u pitanju situacija u Kataloniji, vidjeli smo iz Evropske unije i većeg broja država jednoglasnu osudu onih koji podržavaju (katalonsku) nezavisnost. Znate, ne mogu, a da ne primjetim nešto u vezi sa tim - trebalo je o ovome da razmišljate ranije", rekao je Putin.

On je dodao da je svojevremeno Evropa praktično uz dobrodošlicu prihvatila veći broj država, a onda jednoglasno podržala odvajanje Kosova, "pokrećući slične procese u drugim regionima Evrope, a i u svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije