Svijet

Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije

Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije
Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije

PEKING - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa kineskim premijerom Li Kećjangom u Pekingu da odnosi dve zemlje imaju dobar temelj da se dalje razvijaju i da su zasnovani na obostranm interesima.

Temelj bilateralnih odnosa Rusije i Kine je ekonomija i na tome se gradi partnerstvo i u drugim područjima, na međunarodnoj pozornici, u kulturi i obrazovnaju, rekao je Putin, prenosi TAS S.

"Mi uvijek naše odnose gradimo vodeći računa o obostranim interesima i dosada smo u svemu uspjeli, " rekao je Putin.

Dvije zemlje imaju odnos strateškog partnerstva "sa dobrim izgledima za budućnost", dodao je Putin na sastanku kome su prisustvovali ruski ministar spoljnh poslova Sergej Lavrov i drugi zvaničnici.

Putin je u Peking stigao iz Taškenta, prestonice Uzbekistana, gdje je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju. Na marginama te konferencije, Putin se sreo sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom, navodi Tass.

Kremlj se nada da će posjeta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dvije strane planiraju da potpišu više desetina sporazuma.

Kako je ranije saopšteno, Moskva je pripremila više od 50 sporazuma, koji bi mogli biti potpisani tokom Putinove posjete, ali prema riječima pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova ne bi trebalo očekivati "nekakve epohalne odluke", prenosi Sputnjik.

Fokus posjete će biti pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dvije zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Evroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa "Put svile".

Putin je nedavno na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu izjavio da će Kina učestvovati u stvaranju novog trgovinsko-ekonomskog partnerstva u Evroaziji.

Putin i Si Ðinping će takođe razmotriti i brojna regionalna i međunarodna pitanja, o kojima Moskva i Peking imaju uglavnom iste ili slične stavove, navodi Sputnjik.

Jedan od najvećih bilateralnih projekata Moskve i Pekinga ostaje gradnja gasovoda "Snaga Sibira", po kojem će Rusija isporučivati Kini do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u toku su i pregovori o izgradnji zapadnog kraka - "Snaga Sibira 2", preko Altaja.

Osim toga, u maju je kineska strana izrazila spremnost da investira u projekat brzih pruga Moskva-Kazanj, pa se očekuje potpisivanje i tog sporazuma. Na određenim dijelovima te pruge vozovi će razvijati brzinu i do 400 kilometara na čas.

Putin je u Peking otputovao sa velikom delegacijom ruskih ministara i biznismena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije