Svijet

Putin i Asad saglasni: Uskoro kraj vojne operacije u Siriji

Putin i Asad saglasni: Uskoro kraj vojne operacije u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Putin i Asad saglasni: Uskoro kraj vojne operacije u Siriji

SOČI - Predsjednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar el Asad, usaglasili su se na sastanku u Sočiju da se vojna operacija u Siriji približava kraju i da sada treba preći na političke procese, navodi se na sajtu Kremlja.

„Mislim da je problem terorizma globalan, ali smo još uvijek daleko od potpune pobjede nad terorizmom. Međutim, što se tiče našeg zajedničke borbe protiv terorista u Siriji, ova vojna operacija zaista se završava“, istakao je Putin.

„Sada je najvažnije da se okrenemo političkim procesima i sa zadovoljstvom primjećujem vašu spremnost da radite sa svima koji žele mir i rješenje“, dodao je ruski predsjednik.

„Tokom ovog perioda postignuti su veliki uspjesi, kako direktno na bojnom polju tako i na političkom planu. Mnoge oblasti Sirije oslobođene su od terorizma, a Sirijci koji su bili prinuđeni da ih ranije napuste mogu da se u te oblasti vrate“, rekao je Asad. „Moramo da priznamo da nam je ova operacija omogućila da promovišemo političko rješenje u Siriji“, dodao je sirijski predsjednik.

Putin je naveo da je mnogo učinjeno da bi se stabilizovala situacija u Siriji i će konačna tačka na borbu protiv terorizma u Siriji biti stavljena u najskorije vrijeme, iako će se žarišta ovog problema i dalje pojavljivati.

„Zahvaljujući procesu u Astani uspjeli smo da stvorimo zone deeskalacije, a to je, sa svoje strane, omogućilo da se započne pravi, duboki dijalog sa opozicijom“, naglasio je ruski predsjednik.

On je dodao da Rusija stalno sarađuje i da je u stalnom kontaktu sa Irakom, SAD, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Jordanom u vezi sa pitanjima rješavanja situacije u Siriji.

„Sutra (22. novembra) ovdje u Sočiju planiran je sastanak sa mojim kolegama — predsjednikom Turske i predsjednikom Irana. Dogovorili smo se da ćemo održati i dodatne konsultacije tokom našeg sastanka. Najvažnije pitanje je, naravno, dugoročno mirno političko rješenje nakon uništavanja terorista“, rekao je Putin, obraćajući se Asadu.

Asad je, sa svoje strane, rekao da računa na podršku Rusije u vezi sa političkim rješenjem u Siriji.

„Računamo na podršku Rusije kako bi se obezbijedilo nemiješanje spoljnih igrača u politički proces i da bi se spolja samo davala podrška procesu koji će voditi sami Sirijci“, rekao je sirijski predsjednik.

„Ne želimo da se osvrćemo. Pozdravljamo sve one koji su zaista zainteresovani za političko rješenje i spremni smo da sa njima vodimo dijalog“, dodao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije