Svijet

Putin i Merkelova za međunarodnu istragu o avionu

Putin i Merkelova za međunarodnu istragu o avionu
Putin i Merkelova za međunarodnu istragu o avionu

BERLIN/MOSKVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin složili su se da treba sprovesti međunarodnu istragu o obaranju malezijskog aviona iznad Ukrajine i hitno omogućiti pristup mjestu nesreće, saopštila je danas njemačka vlada.

Dvoje lidera su se u telefonskom razgovoru "složili da bi međunarodna, nezavisna komisija pod rukovodstvom Međunarodne organizacije UN za civilnu avijaciju trebalo što pre da pristupi mjestu nesreće kako bi utvrdili okolnosti pod kojima se avion srušio i odneli tela žrtava", navela je njemačka vlada u saopštenju.

Kremlj je saopštio da su "obe strane istakle značaj temeljne i objektivne istrage o svim okolnostima pod kojima se nesreća dogodila".

Oni su se, takođe, složili da treba hitno prekinuti borbena dejstva u jugoistočnoj Ukrajini i početi mirovne pregovore, prenose agencije.

"Istaknuto je da je od ključnog značaja da se nastave konsultacije unutar kontakt grupe sa predstavnicima ukrajinskih regiona gdje se vode borbe, kao i da se realizuje ruska inicijativa za slanje posmatrača OEBS-a na dva kontrolna punkta na rusko-ukrajinskoj granici", poručio je Kremlj.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije